Písnička "Problém" Letní kapely se zrodila z kafkovských inspirací

29.06.2024 08:30 - Jiří V. Matýsek | foto: Vendula Paluchová

V době, kdy se Priessnitz uložili k časově neohraničenému spánku a Kafka Band dost možná dojíždí do cílové rovinky, zůstává Jaromíru Švejdíkovi Letní kapela. Projekt se na podzim vrátí s druhou deskou "Jako pes", nyní muzikanti do světa vyslali první ochutnávku, píseň "Problém".

"Tohle je písnička, kterou jsem dostal shůry. Občas se stane, že ráno vstanete s hudebním nápadem a večer je hotovo - text, melodie i akordy. Já si to vysvětluji tak, že to je vedlejší produkt práce na albu ’Proces’, které jsme dělali s Kafka Bandem. Ta absurdní situace v textu je dost podobná příběhu, jenž se odehrává v knize, v první kapitole ’Zatčení’," komentuje novinku Švejdík.

A skutečně, úvodní obraz, v němž se subjekt písně probouzí a u dveří stojí dva neznámí muži, jako by z díla Franze Kafky vypadl. Absurdita se postupně stupňuje, když oba nezvaní návštěvníci leží u dotyčného v posteli a on je jen poslouchá, když ho uklidňují, že "Všechno je OK". A zároveň ani nijak nepátrá po tom, co je vlastně tím problémem, který asi má, a jenom si užívá. Tak trochu carpe diem, neb jeden nikdy neví.

Oproti debutu lze ve zvuku formace jasně slyšet posun. Producent Dušan Neuwerth skladbu zahalil do bohatších aranžmá a o něco rockovějšího zvuku. Výrazné působí například velmi povedené sólo, které z jinak ležérní písně příjemně vystupuje.

Letní kapela naplánovala na léto několik festivalových setů a sbírá síly k podzimnímu turné, které vydání alba "Jako pes" doplní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY