V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře

18.06.2024 19:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Anna Baštýřová

Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci".

Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu. Natáčelo se na 18mm kameru a černobílý film. I díky tomu získal klip unikátní sugestivní atmosféru, která dobře koresponduje s textem, kde si pomyslnou ruku podávají kladenští horníci z 19. století s dělníky z nedalekého logistického centra firmy Amazon v Dobrovízi. Autorsky se pod video podepsal režisér Honza Drozda.

A kde jinde by se něco takového mohlo vymyslet než v hospodě. "Kladno bylo původní inspirací pro píseň. Vzali jsme Honzu na Dříň do hospody U Páva, což je dělnická restaurace v bývalé stodole statku, který v minulosti vlastnila naše rodina. Honza se do prostředí v této restauraci zamiloval. Za týden jsme vzali 18mm kameru a vrátili jsme se na Kladno, požádali přítele Lukáše Míchala, aby nám ztvárnil hlavní roli v příběhu našeho videa. Po celém Kladně jsme pak prosili lidi, aby nám dovolili nafilmovat v detailu jejich tváře," popisuje Jakub Mühlfeit, zpěvák kapely.

Roztřesený, zrnitý obraz a řada detailů tváří obyčejných lidí připomenou svým stylem filmovou novou vlnu ze 60. let. Portréty jsou prostříhávány se záběry na místo samotné a trefně se doplňují s hudbou, která se nese na vlnivé, téměř rapové dikci, aniž by ale překračovala hranice rockového písničkářství.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY