Ewa Farna vytěžila ze spojení s filmem "Vlny" Jiřího Mádla svůj zřejmě nejodvážnější singl

14.06.2024 18:00 - Josef Martínek | foto: Ewolution Records

Ewa Farna zažívá triumfální etapu své kariéry. Minulý rok se poprvé stala Absolutní slavicí, letos v březnu už podruhé zahrála před beznadějně vyprodanou O2 arenou - a opět se o její show ke třicetinám mluvilo a psalo jen v superlativech. Přesto se ještě občas setkáte s názory, že právě repertoár je její pomyslnou Achillovou patou.

Těmto pochybovačům by mohla zavřít ústa singlová novinka "Vlny", kterou zpěvačka nahrála ke stejnojmennému filmu režiséra Jiřího Mádla. V souladu s dějem snímku se tvůrci (Farna se po boku autorů Lukáše Chromka a Matěje Turcera a textaře Jana Vávry podílela na hudbě i slovech) inspirovali událostmi v Redakci mezinárodního života Československého rozhlasu z roku 1968.

"Pod vlivem tohoto krásného filmu jsme si sedli a skládali písničku inspirovanou odvahou a hodnotami redakce, která neuhnula před hrozbami a strachem, a postavila se za to, v co věřila. Jistou nekonvenčnost a rebelii jsme chtěli zachytit i v písni. Chtěla jsem, ať dokáže fungovat samostatně v mém repertoáru, zároveň ať je tam patrná inspirace tou dobou a ať je v ní cítit vzdor i naděje," shrnula interpretka.

A jak řekla, tak učinila. Posluchačům totiž neservíruje žádnou prvoplánovou rádiovku. Naopak, "Vlny" patří k těm kouskům, které se sice nevymykají klasické písňové struktuře, ale neútočí na vás na první dobrou. Postupně si vás kompozice získává zejména svou nakažlivou rytmikou. Ostatně, sama Farna se nikdy netajila tím, že má takovou muziku ráda, jen ji dosud směřovala spíše na polský trh. A to ještě song ve finále stupňuje svůj tlak a působivě graduje.

Celkový nadmíru pozitivní dojem zvýrazňuje klip režiséra Prokopa Jelínka. Ten se totiž nespokojil s obvyklým modelem vizuálů k tomuto typu skladeb, kdy filmový materiál doplňují zcela nesourodé záběry na zpívající hvězdu. Naopak se pokusil obě linky propojit, takže ve výsledku máte pocit, že se Ewin příběh s událostmi zmíněného snímku opravdu protíná.

Dodejme, že počin Jiřího Mádla "o důležitosti rodiny, boji za svobodu a jedné nahrávce, která může změnit běh dějin" bude premiérově uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin "Vlny" vplují 15. srpna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY