shop.musicserver.cz
Aurora - What Happened to the Heart?

Bojovnice ve stříbrné zbroji Aurora se ptá: "What Happened to the Heart?" Kvalitou se novinka vyrovná zpěvaččinu debutu

Vydáno: 17.06.2024 00:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Wanda Martin

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

Aurora - What Happened to the Heart?

Vydáno: 7.6.2024
Celkový čas: 60:02

Skladby: Echo of My Shadow. To Be Alright, Your Blood, The Conflict of the Mind, Some Type of Skin, The Essence, Early Lights, The Dark Dresses Lightly, A Soul With No King, Dreams, My Name, Do You Feel, Starvation, The Blade, My Body Is Not Mine, Invisible Wounds.

Vydavatel: Universal

Když Aurora před deseti lety vlétla na scénu se svým debutem "All My Demons Greeting Me as Friend" (a to doslova, protože se na obalu stylizovala do motýla), začala se ihned těšit obrovské popularitě. Svým způsobem byla někým, koho hudební průmysl postrádal.

Vždycky zůstávala svá a tak trochu podivná, křehká a zároveň silná. Snad i díky těmto vlastnostem si velice rychle vytvořila početnou fanouškovskou základnu mezi lidmi, kteří zažili šikanu nebo se zkrátka něčím lišili od většiny. Písněmi jako "Conqueror", "Warrior" nebo "Running with the Wolves" pomohla všem takovým přijmout svou jinakost a začít ji chápat jako přednost.

Postupem let se roztančená Norka začala zaměřovat na témata jako chamtivost a ekologie. Všem gigantickým korporátům to dala sežrat v písničce "The Seed" z velice povedeného alba "A Different Kind of Human (Step 2)". Nicméně na následovníkovi "The Gods We Can Touch" jako kdyby Aurora ztratila sama sebe a ponořila se do experimentů. Ty pro nové posluchače sice fungují bez problémů, ale fanoušci, kteří bělovlasou vílu sledují od samého začátku, si povzdechli, kam že to zmizela jejich oblíbená bojovnice za všechno živé na této planetě a v celém vesmíru vůbec.

Aktuální pátá studiovka "What Happened to the Heart?" trvá něco přes hodinu a sestává hned ze šestnácti písní. Podle skladeb "Some Type Of Skin", "The Conflict Of The Mind" a "Your Blood", které nám mladá umělkyně představila ještě před vydáním celku, se dalo vytušit, že je Aurora zpátky v celé své divokosti a originalitě. A i tentokrát ji hodně ovlivnil stav současného světa. Ať už jde o válku Ruska s Ukrajinou, genocidu v Gaze, klimatické změny nebo o ztrátu vlastní identity v dnešní uspěchanosti.

Koneckonců stačí se dnes přihlásit na sociální sítě a už se na vás valí smršť nechutných hejtů, kyberšikany, vydírání, doxingu a tak dále. "Co se stalo se srdcem?" Na to všechno se ptá Aurora. A otázky týkající se jejího vlastního bytí klade už v pohádkově něžném otvíráku "Echo of My Shadow". Písničkářka a textařka tak znovu překonává sebe samotnou hned od prvního okamžiku.

Následující "To Be Alright" definují syntezátory, mezi kterými se vznáší jako motýl Aurořin vokál. Ani tentokrát se tahle malá velká dáma nevzdaluje od svého tanečního rukopisu - povyku ve stylu valkýr uhánějících vítězoslavně do boje. V podobně optimistickém duchu se nese i další píseň.

Zpěvačka si moc dobře uvědomuje, že to, co dnes každý z nás potřebuje, není jen malý plamínek naděje, ale pořádná vatra, která naše srdce rozehřeje podobně jako tanec. Snad i proto v řadě svých skladeb sází na taneční melodie. A to i v těch zamyšlenějších jako "The Conflict Of The Mind" nebo "The Essence".

Naneštěstí svět není jen o samých pozitivech. Tedy pokud jim vyloženě nejdeme vstříc. A proto se i druhá polovina tracklistu nese v duchu těžších melodií - jako v kousku "When The Dark Dresses Lightly". Snadno si lze Auroru už od prvních vteřin představit ve stříbrné zbroji sedící na bílém koni a uhánějící vpřed s jejím charakteristickým bojovým pokřikem. Vlastně si tohle vše posluchač nemusí ani představovat, protože se na několika promo fotkách umělkyně opravdu stylizovala do role bojovnice.

Přesně v takové náladě vyráží vpřed i v "A Soul With No King". V této skladbě se protagonistka vrátila ke svým norským kořenům. Dá se říct, že se jedná o jednu z jejich nejpovedenějších písniček. Jak by asi zněla s Einarem Selvikem z Wardruny? Kdo ví, třeba se tahle dvojka zase semkne, jako tomu bylo v "Helvegen", kterou má na svědomí právě Wardruna.

Svou krasojízdu bělovláska trochu zpomalí v "Dreams", aby znovu naskočila na taneční vlnu v "My Name" nebo "Do You Feel?", která si pohrává s prvky disca. Hudební krajina "Starvation" je pak trochu uhnaným experimentem, který vzdáleně připomíná "Journey To Transylvania" od Alana Silvestriho, jen s prvky electropopu, které se pak změní v něco ještě živějšího ve stylu mimozemské Grimes a její skladby "Welcome To The Opera".

"The Blade" definují skvělé basové linky připomínající "Lethal" od nepříliš známých rockerů Cloudeater. Zapůsobí i text, který přináší příběh nevinné dívky, už od útlého věku nucené spát s dýkou pod polštářem. I v tomto případě Aurora upozorňuje na válečné konflikty, jejichž oběťmi se stávají především malé děti.

Závěrečná písnička "Invisible Wounds" je stejně odlehčená jako úvodní skladba. K jemným syntezátorům se pozvolna přidávají kytara a smyčce. Jak ale definovat tenhle song? Dojemností? Snad. Nevyhnutelným rozloučením? Snad. Posluchač si zde musí najít to svoje, protože s takovým záměrem hudebnice skladbu tvořila. Se vší empatií a pokorou, aby se v ní našel úplně každý.

Aurora znovu roztančí Prahu

Talentovaná norská zpěvačka se tanečními kroky opět vydá do naší metropole. Svou novou desku "What Happened To The Heart?" posluchačům představí 21. září 2024 ve Sportovní hale Fortuna.

Spoustu lidí by mohla stopáž alba "What Happened to the Heart?" vyděsit. Nebude to moc dlouhé? A vážně se nelze bez některých položek obejít? Odpovědi jsou: ne a zase ne. Aurora znovu vytvořila povedený celek, v němž do sebe všechno perfektně zapadá a tvoří ucelený příběh. Oblíbená interpretka se z velké části vrátila ke svým kořenům, kterým vtiskla ještě větší hloubku. Dokonce to vypadá, že hned po jejím debutu je pátá studiovka tím nejlepším, co všem warrios and weirdos, neboli bojovníkům a podivínům, jak si její fanoušci říkají, naservírovala.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Festival Slunovrat, Opava, 20.-22.6.2024
Naživo: Opavský Slunovrat opět dokázal, že kultura jde dělat i jinak Jedenáctý ročník festivalu Slunovrat, který se po odchodu z Hradce nad Moravicí už potřetí konal v Opavě, nejde popisovat jinak než s nadšením. S láskou a dobrovolnicky připravovaná akce už dávno přerostla své opavské hranice a... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 19:00 v sekci Naživo
Od rocku přes disco až po dojemné balady aneb Sedm hudebních tváří Roda Stewarta
Nejvíc nej: Od rocku přes disco až po dojemné balady aneb Sedm hudebních tváří Roda Stewarta Muž s typicky blonďatou čupřinou, otec osmi dětí s pěti ženami, fotbalový fanoušek (Skotsko, Celtic a Manchester United), sběratel vláčků (modely) a aut (skutečné), ale hlavně velmi úspěšný zpěvák - to vše je Rod Stewart. Než... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Becky Hill - Believe Me Now? 9/10
Recenze: Becky Hill na "Believe Me Now?" skvěle propojuje mainstream s klubovou taneční hudbou Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?"... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 14:30 v sekci Recenze
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo!
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo! Dave Grohl je považován za jednoho z nejpříjemnějších lidí v showbyznysu a i na musicserveru jste si mnohokrát mohli přečíst, kolik dobrého toho v životě udělal. Na koncertě v London Stadium, který se konal v sobotu 22. června, si... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 09:00 v sekci Novinky
Metronome Prague - den třetí, Výstaviště Holešovice, Praha, 22.6.2024
Naživo: Jak se Tom Grennan nevědomky stal bankovním ambasadorem a RAYE zachránila Metronome Prague Víkend v režii německých stálic nakonec dostal trhliny: koncert famózních Beatsteaks kapela zrušila pro nemoc, alespoň ta multižánrová část jejího publika tak místo do Lucerna Music Baru mohla vyrazit na Výstaviště. A koho na něm... čtěte zde
Vydáno: 23.06.2024 18:57 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 23/2024 - od Bon Jovi přes Charli XCX po Auroru (12.06.2024 08:00)
- Video: Aurora v "Some Type Of Skin" tančí mezi manekýnami (01.04.2024 17:06)
- Aurora přiveze své nejosobnější album, které se ale týká nás všech (28.03.2024 18:39)
- Video: Aurora v bolestném videoklipu "The Conflict Of The Mind" zasedla k rodinné večeři (24.01.2024 08:04)
- Audio: Aurora v emotivním singlu "Your Blood" oslavuje zranitelnost (17.11.2023 12:14)
- Naživo: Parný první den festivalu Metronome Prague trpěl řídkým programem i střídmou účastí (23.06.2023 13:32)
- Fotogalerie: To nejlepší přivezly první den na Metronome divoký holky. Vystoupila Aurora, Aiko, Tolstoys i Biig Piig. A taky Jamiroquai (23.06.2023 08:59)
- Éterická Aurora a elektroničtí Moderat zazáří na Metronome 2023 (06.12.2022 12:09)
- Audio: Konečná verze skladby "Welcome To The Opera" je pozvánkou do divnosvěta Grimes (11.10.2022 10:51)
- Grimes má hotovo. Album "Book 1" bude vesmírnou operou (18.09.2022 14:32)

ALBUM TÝDNE 26/2024

Becky Hill
Believe Me Now?

Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?" dorostla v působivou zpěvačku, která se ale rozhodně nevzdává svých kořenů v taneční hudbě.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík The Prodigy Prince Justin Bieber Dario G Adam Lambert Taylor Swift Queen Beyoncé Billie Eilish Roger Taylor Brian May Pet Shop Boys Raye Dua Lipa Mirai Avril Lavigne Lucie Vondráčková Parkway Drive mp3.com
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe