Kultovní Prouza zveřejnila raritní demo z roku 1994. Jde o fragment nikdy nevydaného alba

12.06.2024 17:51 - Jiří V. Matýsek | foto: Indies Scope

Kapela Prouza patří, společně s jesenickými Priessnitz, do rodinného stříbra domácích kytarovek. V loňském roce vyšly ve vinylových reedicích dvě její kultovní alba "V otrhaném domě" a "Ve dne v noci". Třetí desku už tenkrát muzikanti nestihli dokončit, formace se po odchodu zpěváka na dlouhá léta rozpadla.

Nyní po letech konečně oficiálně - mezi sběrateli nicméně kolovaly všemožné kazetové kopie - vychází demo o pěti skladbách z roku 1994, které zachycuje přípravu na zamýšlené album. Dvacetiminutové dílo najdete na všech streamovacích službách.

Nahrávka zůstává trochu opředena tajemstvím, některé informace už nejsou známy, jak potvrzuje Tomáš Gavlas z Prouzy: "Dneska již bohužel přesně nevíme den a měsíc natáčení. Pracovali jsme v domácím studiu Radomíra Plašovského, kterému ale každý říkal Šťávička. Nahrávka, kterou dnes prezentujeme jako demo, je vlastně nezmasterovaný materiál pro třetí desku Prouzy, která nebyla dotočena a nevyšla kvůli rozpadu tehdejší sestavy," doplňuje.

Některé z písní ale mohou návštěvníkům koncertů frýdeckomístecké skupiny znít povědomě. "Naživo hrajeme písničky 'Najdeš mě tam', 'O vodě' a brzy přidáme do seznamu hraných věcí i temnou 'Beznaděj, bezmocnost'," připomíná Tomáš Gavlas.

Prouza vystupuje od letošního roku v obměněné a notně omlazené sestavě. "Za poslední půlrok došlo ke změně na postu kytaristy a bubeníka a je tu nová energie i svěží vítr do tvorby - novým členům je sedmnáct let. Takže teď pilně pracujeme na materiálu, který chceme v průběhu podzimu natočit na album," uzavírá.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY