shop.musicserver.cz
Kings Of Leon - Can We Please Have Fun

Kings Of Leon se na "Can We Please Have Fun" vracejí do solidní formy

Vydáno: 27.08.2024 08:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: Victoria Will

Festivalová sezona se blíží ke konci - nejvyšší čas dotáhnout resty, na něž v nabitém létě nezbýval čas. Kings Of Leon svou novou desku vydali už v květnu, delší časový odstup a pořádné naposlouchání jí ale pomohlo. Po několika prvních přehráních se totiž zdálo, že nebude o co stát. Ale ono je. Jen to chce čas.

7/10

Kings Of Leon - Can We Please Have Fun

Vydáno: 10.5.2024
Celkový čas: 44:56

Skladby: Ballerina Radio, Rainbow Ball, Nowhere To Run, Mustang, Actual Daydream, Split Screen, Don't Stop The Bleeding, Nothing To Do, M Television, Hesitation Gen, Ease Me On, Seen

Vydavatel: Capitol

Kings Of Leon natočili svou devátou studiovku. Tato zpráva má svá očekávatelná pozitiva i negativa. Předně je potřeba před nimi smeknout klobouk, že to dotáhli tak daleko. "Když se dneska dívám na to, jak dlouho hrají U2 nebo Rolling Stones, nutí mě to taky přemýšlet nad tím, že pokud budeme fakt chtít, můžeme tu být podobně dlouho," říká dnes v rozhovorech zpěvák Caleb Followill a dodává, že ve svém okolí zná spoustu lidí, kteří se svými sourozenci nemluvili dlouhá léta. Proto je rád, že v jejich případě to neplatí.

"Bavíme se spolu úplně normálně, společná práce nás baví, akorát pak večer po koncertech jdeme každý svou cestou," přibližuje frontman dynamiku v kapele, v níž hraje se svými bratry Nathanem (bicí) a Jaredem (basová kytara), které doplňuje jejich bratranec a hlavní kytarista Matthew. Na koncertech pak zvuk kvarteta zdobí ještě nájemní muzikanti Liam O’Neil (klávesy) a Timothy Deaux (rytmická kytara).

Ve stejném rozhovoru dále vysvětluje, že se mu s aktuální kolekcí podařilo přestat se v nehotových skladbách nimrat a ztrácet s nimi čas. Prostě místo nich začal v čerstvě zbudovaném studiu v domovském Nashvillu, postaveném naproti tomu, v němž dávali dohromady album "Mechanical Bull", skládat nové. A nebo se šel podívat na to, jak Roman Josi & spol. ze zdejších hokejových Predators válčí na ledě proti svým soupeřům a rok od roku se jako tým zlepšují.

Přijetí předchozí řadovky "When You See Yourself" z roku 2021 nelze zhodnotit jinak než jako vlažnější, tehdy recruitovaného Markuse Dravse, známého především díky podílu na albech Arcade Fire nebo Mumford & Sons, proto nahradila nová krev. Producentem nové desky se tak stal Kid Harpoon, který nedávno obdržel Grammy za Album roku i Brit Award za Skladatele roku - to vše díky jeho práci na nahrávce "Harry’s House" Harryho Stylese. Změnil se také label - po dlouholeté spolupráci s RCA Records, s nímž vypršela smlouva, se skupina upsala vydavatelství Capitol Records. Znamenají však podobné přetřesy, že zní novinka jinak?

Popravdě řečeno, ani moc ne. Deváté album je deváté album a Kings Of Leon se dávno nenacházejí v pozici, kdy by se svým zvukem či zvoleným žánrem měli, nebo dokonce chtěli, experimentovat. Vždyť i Nathan Followill už v rozhovorech uznává, že se dostal do fáze, kdy proces tvorby i následné turné vnímá spíš jako regulérní práci, načež mu jeho bratranec Matthew přitakává, že je pro něj stále složitější nutit se do nekončící dobré nálady jako dřív.

"Lidi by možná čekali, že jsme hudební geeci, ale pokud jde například o synťáky, tak o tom vážně mnoho nevíme," vysvětlují svorně. "Can We Please Have Fun" vracející se k tradici pětislabičných názvů a symbolizující Calebovu myšlenku adresovanou zbytku sestavy, než vejdou do studia, lze proto vnímat spíše jako udržovací položku v jejich diskografii. Jako album, které nepřekvapí, nové posluchače nejspíše nepřiláká a jehož největší přidanou hodnotou bude, když alespoň lehce fanouškům spraví chuť pro neslaném nemastném předchůdci. A to se mu daří.

Texty působí spíše heslovitě a lehce kostrbatě. Například v "Rainbow Ball" jde o fotbalistu, který prohrál zápas svému týmu, na nějž si zpěvák vsadil. Otázka "Jsi mustang, nebo kočička?" z ústředního singlu se zase vztahuje k jeho čtyřletému synovi s tričkem s Mustangem a dceři, která ve stejnou chvíli sledovala v televizi koťata. A o dětech vyprávějí i další skladby. Jindy si ale nejste vždycky úplně jistí, zda se v nich nostalgicky opěvují staré časy a zapadající slunce, nebo se spíš skrytě naráží na probíhající válečné konflikty ve světě a skončenou (?) pandemii. Lyrika ale nikdy nepatřila k silným stránkám této party. Vždyť i největší hit "Sex On Fire" je jen jakousi zaobalenou metaforou ke spalující vášni vedoucí k sexu.

Mnohem důležitější je procítěný zpěv nakřáplým hlasem principála v kombinaci s okouzlujícími melodiemi, jež se po opakovaných posleších usadí v hlavě natrvalo. Na nové desce takových momentů nenajdete mnoho, ale když nastanou - jako se to děje v singlech "Mustang", "Nothing To Do" a především "Split Screen", kterou fanoušci svorně ohodnotili jako nejpovedenější novou píseň, s čímž nelze nesouhlasit -, poznáte to.

Zdaleka ne všechny kousky dosahují podobných kvalit a zase jednou platí, že silné refrény už jižanským rockerům přesahujícím do garážového rocku, blues a alternativy nejdou tolik co dříve. Přínos nově angažovaného producenta ale tkví v tom, že si mezi sebou nové skladby nebudete plést. Každá z nich dostala svůj vlastní zvuk - svou příchuť. A ta bývá více či méně výraznější. Ale je tam a to je důležité. Předchozí řadovka totiž takovou vlastností neoplývala, a tak písně splývaly v beztvaré cosi bez chuti a zápachu. Přesně z tohoto důvodu se vyplatí dát novince šanci.

Ani zdaleka nejde o nejlepší počin Kings Of Leon, takové už dávno natočili. A s přihlédnutím k tomu, co všechno vypustili do světa v posledních deseti letech, už se realisticky ani nedá očekávat, že by se kvalita známá z prvních šesti studiovek naplno vrátila. V rámci možností a jejich věku se ale jedná o návrat do solidní formy a víc než kdy jindy o desku, k níž sedmičkové hodnocení obecně značící "jen pro fanoušky" bezvýhradně sedí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson
Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson V hudebních novinkách mají tentokrát poměrně silné zastoupení ženy. Na předních pozicích najdeme Sabrinu Carpenter, Lainey Wilson, Mothicu, Ruthie Foster, Gillian Welch nebo Simone Simons z kapely Epica. Vyvažují to Fontaines D.C., Mike... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 15:00 v sekci Novinky | Nové desky
Priessnitz - Hexe (vinylová reedice 2024) 9/10
Recenze: "Hexe" temných romantiků Priessnitz zní po třiceti letech z vinylu stále skvěle Metal, gotika, shoegaze, kytarovky, elektronika... Devadesátky byly pro normalizací přiškrcenou muziku vytouženým nadechnutím a umožnily rozvoj dodnes připomínaných projektů a desek. Tato dekáda také stále skrývá spoustu obtížně... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 08:30 v sekci Recenze
Vladimír Merta - České sny: Nejisté jistoty 1 9/10
Recenze: Šťavnaté pozdní hrozny. Vladimír Merta se na albu "České sny" vrací v plné síle V zakladatelské generaci domácích písničkářů se Vladimír Merta dodnes těší zasloužené úctě. Autor posluchačsky nelehkých básnických skladeb se v poslední dekádě vracel spíše do vlastní minulosti a archivu. Nyní nastala... čtěte zde
Vydáno: 27.08.2024 13:00 v sekci Recenze
Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku?
Na okraj: Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku? Modlitby fanoušků byly vyslyšeny a po dlouhých letech spekulací se pravděpodobně už tento týden dozvíme, jak bude vypadat budoucnost legendárních kapel Linkin Park a Oasis. Obě skupiny totiž o uplynulém víkendu daly najevo, že se... čtěte zde
Vydáno: 26.08.2024 09:13 v sekci Publicistika | Na okraj
Poetický debut "Horses" zůstává i po téměř půlstoletí mistrovským dílem Patti Smith
Zaprášenosti: Poetický debut "Horses" zůstává i po téměř půlstoletí mistrovským dílem Patti Smith Patti Smith je nejen excelentní básnířka a hudebnice, ale také výtvarnice. Ačkoliv se občas můžete setkat s názory, že jde o přeceňovanou umělkyni, její tvorba úspěšně odolává zubu času, o čemž svědčí také zpěvaččiny... čtěte zde
Vydáno: 25.08.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina (15.05.2024 13:36)
- Video: Kings Of Leon si video k "Nothing To Do" natočili sami. A navíc na jeden zátah (04.05.2024 14:48)
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Fotogalerie: Druhý a třetí den Szigetu zachycené objektivem fotoaparátu (13.08.2022 14:44)
- Naživo: Druhý den Szigetu přinesl nepochopitelný duet Bastille s Alice Merton a znamenité Kings Of Leon (12.08.2022 17:22)
- Sziget 2022 představuje headlinery: Arctic Monkeys, Dua Lipa a Kings Of Leon (23.11.2021 14:29)
- Recenze: Kings Of Leon jsou na "When You See Yourself" po dlouhé době nevýrazní (30.05.2021 14:45)
- Nové desky 9/2021 - od Kings Of Leon přes Zaru Larsson po A Day To Remember (10.03.2021 08:25)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík 2H+ Ed Sheeran Marcell Taylor Swift Queen Madonna Liam Gallagher Adele Lucie Vondráčková Coldplay Mirai Kabát Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe