shop.musicserver.cz
DIIV - Frog In Boiling Water

DIIV se na velice povedeném a temném albu "Frog In Boiling Water" ptají, zda jste taky žába ve vroucí vodě

Vydáno: 16.06.2024 09:46 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Shervin Lainez

Americká čtveřice DIIV se po pěti letech tvůrčího mlčení vrátila, aby posluchačům naservírovala svůj dosud nejtemnější počin. Ponurá deska "Frog In Boiling Water", plná metafor a shoegazeového zvuku, v mnohém následuje předešlé album "Deceiver". Ani to tehdy nesršelo optimismem.

9/10

DIIV - Frog In Boiling Water

Vydáno: 24.5.2024
Celkový čas: 43:11

Skladby: In Amber, Brown Paper Bag, Raining On Your Pillow, Frog In Boiling Water, Everyone Out, Reflected, Somber the Drums, Little Birds, Soul-net, Fender on the Freeway.

Vydavatel: Fantasy Records

Doby debutu "Oshin" jsou už dávno pryč. DIIV, kteří se proslavili díky svému uvolněnému indierockovému zvuku, dospěli. Zatímco prvotina se nesla v poměrně optimistickém duchu, temná zádumčivost se plně projevila na počinu "Deceiver" z roku 2019. Jednalo se především o zpověď Zacharyho Colea Smithe, který si prošel drogovou závislostí na heroinu a následným pobytem v léčebně.

Tehdy asi nejednoho posluchače napadlo, že následovník studiovky "Is the Is Are" je dost možná posledním počinem kapely. Spíš než indierockových fláků ve stylu "(Druun)" nebo "Air Conditioning" se fanoušci dočkali dream popu a syrového shoegazu.

A v těchto kolejích hudebníci jedou i na čerstvé kolekci "Frog In Boiling Water". Už s otvírákem "In Amber" se posluchač musí ptát sám sebe, jestli formace laškuje s grungem, nebo zda se nechává zase unášet shoegazem. Ovšem kdo už předem slyšel singly, ten odpověď tuší.

V podobné zádumčivosti pokračuje partička i v dalším kousku. Teprve ve třetí položce "Raining On Your Pillow" od syrovosti upouští a balancuje na pomezí dream popu a indie popu. Tak či onak, po zvukové stránce je to jedna z těch lepší písniček z nové studiovky. Jednoduché a stále se opakující tóny doprovází zasněný vokál Zacharyho Colea Smitha a k melodii se přidávají další a další zvuky a nástroje. Ovšem pokud máte depku, tomuto songu se radši vyhněte. A nebo si aspoň nenasazujte sluchátka. Jestli jste ovšem sebedestruktivní typ, směle do toho. Pak se ale klidně může stát, že vám melodie této skladby bude znít celý den v hlavě.

Ani ne v polovině alba se zdá být jasné, že čtveřice zase vytvořila něco výjimečného. Snad jen tvorby kapely neznalé posluchače se může jednat o úplně průměrnou desku. Myslí DIIV na to, že je kromě za ty roky vybudované fan army může poslouchat i někdo jiný? Kdo ví. Nicméně i tak dělají, co umí nejlíp. Zůstávají věrni svému zvuku a naštěstí nepropadají hudebním trendům, jako je country, do kterého teď fušuje snad každý jen proto, že zkrátka frčí. Díkybohu za to, že se brooklynská formace nenechala tímhle směrem zlákat.

Titulní singl se řadí k těm nejvíce kontroverzním písničkám na desce. Shoegazeový rytmus a text plný metafor nenápadně poukazují na kolaps společnosti. Právě současný svět a politiku označují muzikanti za "boiling water" neboli vroucí vodu a lid za žáby. Najednou dává název perfektní smysl.

V podobném duchu se nese i následující "Everyone Out", která už od prvních vteřin zní jako pořádná depka. Vlastně tomu tak je a není. Text, ve kterém Zach zpívá: "Voda proudí z | Koutka oka, jsem | Připraven na svůj život | Nemůžu se dočkat", ať si každý přebere po svém. Každopádně se jedná o jednu z nejlepších skladeb této řadovky.

K drsnějšímu zvuku se DIIV znovu uchylují v "Reflected". Naopak "Somber The Drums" znamená pro změnu návrat k prvotní tvorbě amerického souboru. Posluchač na moment získá pocit, že se po vší šedi začíná trochu vyjasňovat. Pozvolna, protože Somber není sice úplně optimistický song, ale z desatera, které nám formace naservírovala, pořád patří k těm světlejším.

V "Soul-net" se kvartet znovu obrací ke konspiračním teoriím, ve kterých se skrývá otázka našeho bytí. Kdo jsme? Kde jsme? Jsme nuceni žít v bolesti a předstírat, že jsme v pohodě? Musíme se s tímhle smířit, nebo se můžeme osvobodit? I myšlenka této písně zůstává svým způsobem otevřená, nabádá posluchače dojít si k vlastnímu závěru. Někdo může namítat, že máme co do činění s další rádoby indie s*ačkou, stejnou jako od ostatních skupin tohoto žánru. A nebo si díky písni člověk něco uvědomí a s myšlenkou, kterou se nám formace snaží vehnat do hlavy, se ztotožní. Podávají nám snad DIIV červenou pilulku jako tehdy Morpheus Neovi?

Na zmíněný song hned navazuje "Fender On The Freeway", který začíná příjemnou kytarovou vybrnkávačkou. Nejdelší ze všech skladeb se s námi před koncem loučí úsekem, který si s echem pohrává jako se zaseknutou kazetou, aby nakonec nenápadně zvolnila a úplně se vytratila.

Jestli jste od DIIV čekali něco optimistického, máte smůlu. Z jejich realismu totiž až mrazí. Už před vydáním prozradili, že chtěli novinkou zachytit obraz nemocné společnosti a jejího následujícího kolapsu v konečném stádiu kapitalismu. Žádné veselí se proto čekat opravdu nedalo. Dokonce se jedná o nejvíc ponurou řadovku v historii této partičky.

"Frog In Boiling Water" se posunula k daleko těžší shoegazeové atmosféře a potemnělé zvukové stránce. A možná je to právě temnota, která ji ve výsledku dělá daleko krásnější než předchozí "Deceiver". Mimochodem, taky jste si během poslechu položili otázku, jestli jste žába ve vroucí voda, nebo jen samotná vroucí voda jakožto poslušná ovečka?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo!
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo! Dave Grohl je považován za jednoho z nejpříjemnějších lidí v showbyznysu a i na musicserveru jste si mnohokrát mohli přečíst, kolik dobrého toho v životě udělal. Na koncertě v London Stadium, který se konal v sobotu 22. června, si... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 09:00 v sekci Novinky
Metronome Prague - den třetí, Výstaviště Holešovice, Praha, 22.6.2024
Naživo: Jak se Tom Grennan nevědomky stal bankovním ambasadorem a RAYE zachránila Metronome Prague Víkend v režii německých stálic nakonec dostal trhliny: koncert famózních Beatsteaks kapela zrušila pro nemoc, alespoň ta multižánrová část jejího publika tak místo do Lucerna Music Baru mohla vyrazit na Výstaviště. A koho na něm... čtěte zde
Vydáno: 23.06.2024 18:57 v sekci Naživo
Metronome Prague - den druhý, Výstaviště, Praha, 22.6.2024
Naživo: Druhý den Metronomu si pro sebe ukradli Roachford, dočkali jsme se ale i prstění pomeranče Už od oznámení účasti The Last Dinner Party se dlouho nemluvilo o nikom jiném. Kapela oficiálně oštemplovaná BBC jako ten největší objev roku 2024 k nám po půl roce dorazila znovu. A jakkoliv své kvality prokázala, nakonec jí i... čtěte zde
Vydáno: 23.06.2024 11:30 v sekci Naživo
Basinfirefest 2024 rozezní Spálené Poříčí. Koho určitě nevynechat?
Publicistika: Basinfirefest 2024 rozezní Spálené Poříčí. Koho určitě nevynechat? Milovníci metalové muziky, zbystřete! Již ve středu 26. června vypukne osmnáctý ročník Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku. Čeká vás nabitý program plný skvělých kapel z celého světa, které rozezní areál až do... čtěte zde
Vydáno: 23.06.2024 08:00 v sekci Publicistika
Ghost - Rite Here Rite Now 8/10
Hudba v TV: Snímek "Rite Here Rite Now" dává magii Ghost hravou filmovou podobu a důkladně zachycuje její esenci Ghost dokázali za téměř dvě dekády z malých klubů a stanů na festivalech vyrůst do pozice globálního fenoménu, který vyprodává haly. Nyní završují albový cyklus dalším krokem kupředu - filmem. Snímek "Rite Here Rite Now" měl... čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 08:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 21/2024 - od Bring Me The Horizon přes Lennyho Kravitze po Twenty One Pilots (29.05.2024 12:00)
- Video: Zasněnou písničku "Frog In Boiling Water" od DIIV doprovází surrealistický vizualizér (26.04.2024 20:26)
- Audio: DIIV se v emotivní zpovědi "Everyone Out" vyznávají z mladické naivity (29.03.2024 16:47)
- Video: DIIV se ve videoklipu k "Soul-net" noří do hlubin konspiračních teorií (13.03.2024 17:41)
- Video: DIIV si do klipu k "Brown Paper Bag" pozvali Freda Dursta z Limp Bizkit (06.03.2024 17:32)
- DIIV chystají na květen album "Frog In Boiling Water" (19.02.2024 11:31)
- Osobní démoni poraženi - znovuzrození DIIV se ukážou v MeetFactory (04.03.2020 17:42)

ALBUM TÝDNE 26/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Dario G Adam Lambert Beyoncé Queen Taylor Swift Billie Eilish Avril Lavigne Bring Me The Horizon Mirai Parkway Drive Nita Strauss Roger Taylor Brian May Lucie Vondráčková Dua Lipa Raye
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe