Vampire Weekend záběry z minulosti v klipu ke skladbě "Pravda" upozorňují na touhu po svobodě a pravdě

10.04.2024 16:48 - Kateřina Spacek | foto: Taylor Hill

Vampire Weekend před pár dny představili své páté studiové album "Only God Was Above Us", ze kterého vzešla řada působivých singlů. Ty často odkazují na minulost a události, které se odehrály v 80. let v New Yorku.

Jednou ze zdařilých písní je i "Pravda", kterou otevírají akustické kytary a vokál Ezry Koeniga, posléze song ale vygraduje do bohatého crescenda klavíru, smyčců a jemného výbuchu lesních rohů. V této skladbě ale ani nejde tak o vytvoření zajímavé zvukové krajiny jako spíše o poselství obsažené v textu.

Verše jako "Říkají nám, že tam venku je džungle / Proč by lhali o džungli?" naznačují cynickou nedůvěru k autoritám. V nahrávce je však také cítit osobní boj, který popisuje vnitřní konflikty s pravdami, jimž je těžké čelit.

Tuto výraznou písničku doplňuje vizualizér, který se nese v duchu demonstrace plné lidí v maskách kráčejících po ulici a volajících po ničem jiném než svobodě... a pravdě. Formace tím upozorňuje na skryté pravdy v dnešním světě a důležitosti osvobození se. Všechny singly z nové desky se povedly, tento je však patrně nejsilnějším z nich.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY