Eponymní album Jiřího Schelingera, které ho dostalo na výsluní, právě vychází na vinylu

02.04.2024 17:37 - Milan Menčík | foto: Otto Dlabola

Supraphon v poměrně pravidelných intervalech vydává reedice desek Jiřího Schelingera, nyní se ale dostalo na album, které není klasickým řadovým. Je v podstatě sbírkou singlů z let 1974 až 1976, které dlouhovlasého blonďáka katapultovaly do širšího povědomí posluchačské obce.

Jiří Schelinger - Ovoce z naší zahrádky
© Supraphon
Kolekce dokonce nemá ani oficiální název, dle titulní fotografie se pro ni vžilo označení "Ovoce z naší zahrádky". Nahrávka ale přinesla spoustu zásadních hitů z celé šíře repertoáru tohoto zpěváka, který se sice nestyděl zpívat bubblegumové odrhovačky, ale chuť si pak spravil hutným rockem.

"Svěřil jsem se Zahradníkovi, že Schelingera nikdo nezná a pořadatelé mou kapelu s ním nechtějí. On na to: 'Hele, příští sobotu hrajeme estrádu v Karlových Varech, přímej přenos, já vám napíšu písničku.' Stalo se, 'Švihák' byl ve čtvrtek 1. dubna 1976 natočen ve studiu Břevnov (společně s písní Bohuslava Ondráčka 'Moudrý strýček Véna') a na playback proveden v sobotu v přímém přenosu z Karlových Varů. V pondělí už nám volali pořadatelé, že toho Schelingera chtějí," popsal příběh hitu "Švihák lázeňský" František Ringo Čech, tehdejší Schelingerův kapelník.

Na desce nechybějí ani další hity jako "Evženie" či "Léto s tebou" nebo rockové vypalovačky typu "Držte se módy jako já".

Nová verze alba obsahuje zvukový remastering z původních pásů i zrekonstruovaný obal ze zachovaných diapozitivů. Nechybí ani obsáhlé průvodní slovo Miloše Latislava a dobové fotografie na vnitřním sáčku desky. Vinyl si můžete koupit i v našem shopu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY