Elizabeth Kopecká nechce být pro svého partnera pouze "Plánem B"

02.04.2024 09:18 - Milan Menčík | foto: Anežka Horová

Elizabeth Kopecká ukázala svůj potenciál už v loňských singlech "Summer Boyfriend" a "Good Times", s první autorskou písní zpívanou v češtině ale jako by naplno rozkvetla.

Zpěvačka disponuje krásnou barvu hlasu, milým vzhledem a hlavně schopností napsat na popovou písničku povedený text v češtině, což u nás umí málokdo. Snad jen Kateřina Marie Tichá. Kopecká se jí sice v této disciplíně úplně nevyrovná (a asi to ani není její ambicí), přesto však "Plán B" nepůsobí jako prostoduchá říkanka o tom, jak ji bývalý partner vyměnil za jinou.

"Velmi mi záleží na textech, a to především pokud jde o česky zpívané písně. Když jsem se rozhodla, že začnu tvořit také v češtině, bylo pro mě stěžejní najít k sobě šikovného partnera, který mi pomůže utřídit myšlenky a dát jim správnou formu. V angličtině se mi skládá snáze, s češtinou se stále učím pracovat. Na doporučení mé učitelky zpěvu Pavly Fendrichové jsem tak zkontaktovala Šárku Krejčí. Každou větu v textu jsme pak společně důkladně probíraly, aby přesně vystihovala můj příběh a to, co chci písní říct," říká Kopecká. Ta písničku složila v rámci Songwriting Campu na Lipně, a svůj podíl na ní tak mají i Pele Loriano ze Švýcarska a Abi F. Jones z Anglie.

"Z počátečního strachu ohledně češtiny nezbylo památky, protože z textu jsem opravdu nadšená. Je velmi osobní a sděluje to, jak jsem se cítila a co jsem prožila, což bylo mým cílem. Jsem zvědavá, kolik lidí se v textu najde. Vlastně se teď spíše bojím, jestli není má zpověď až příliš osobní. Ale pokud písní pomůžu ulevit alespoň jednomu zklamanému člověku, nelituji. Skoro každý si totiž projdeme podobnou zkušeností."

Doprovodný černobílý videoklip natočila režisérka Anežka Horová, a i když není žádným mistrovstvím světa v kinematografii, poměrně přesně odpovídá náladě skladby. A o to jde především. Kopecká i do budoucna plánuje psát střídavě v češtině a v angličtině, tudíž budeme zvědavi, kam se její kariéra bude ubírat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY