Bratři nabízejí únik z industriálního sevření k přírodě a přirozenosti a představují singl "Neon"

21.03.2024 08:41 - Jiří V. Matýsek | foto: Zuzka Bönisch

Sourozenecké elektronické duo Bratři zahajuje novou etapu své kariéry. Cestu k nové desce oznamuje singlem "Neon" a novým konceptem show, kde hraje podstatnou roli rostlina Ayra. Ta se díky senzorům připojeným na listech živě zapojí do koncertu, který je koncipován jako únik z industriálního sevření k přírodě a přirozenosti v každém z nás. Premiéra programu je naplánována na 6. dubna v holandském Utrechtu, dvojice ho ale předvede třeba i na festivalu Colours of Ostrava.

Bratři
© se svolením dvojice Bratři
Rostlina je klíčovým prvkem celého konceptu. A rozhodně to není jenom nějaká kytka v květináči. "Jednou z nejzajímavějších inovací je Ayra, květina, která je připojena skrz kabely do modulárního syntezátoru. Vše živé v sobě má určitou energii a tato energie je převedena na elektrické impulsy, které Ayra spouští a ovládá tak zvuky. Tato kombinace přírodních prvků a elektronické hudby vytváří unikátní zážitek," představuje největší novinku z nového programu Jiří Veselý, který společně se svým dvojčetem Ondřejem duo tvoří.

Bratři společně s týmem zahraničních konzultantů připravili show, která má elektronickou hudbu zpřístupnit imerzivním způsobem i lidem se zrakovým, sluchovým či mentálním postižením.

"Tento program ve srovnání s našimi předchozími koncerty prošel řadou změn a inovací," sděluje Ondřej Veselý. "Kromě Ayry máme také skvělé nové vizuály. Živé projekce jsou nyní mnohem propojenější s naší hudbu a vypráví jednoduchý příběh, který jsme nazvali 'Escape the Noisy World to Nature'. Další novinkou jsou kamery, které snímají každý náš pohyb, a diváci tak mohou pozorovat, co přesně se děje na pódiu a jak spolu během hraní komunikujeme. Vše se v reálném čase prolíná s použitými vizuály, a dotváří to tak naši vizuální identitu," uzavírá.

Součástí koncertů bude dozajista i čerstvý singl "Neon". Ten podle protagonistů ukazuje nejnovější tvář chystaného nástupce velmi dobře přijatého alba "Two Minds", který je k vydání připravený na září. Skladba si drží příjemně plynoucí retro vibe, pracuje s jemným vokálem a inspirací německými producenty Aparde a Christianem Löfflerem. "Neon" jemně graduje, postupně nabaluje pomyslnou sněhovou kouli euforie, aby se těsně před finále nadechl a tím ještě znásobil postupně vystavěnou energii. Jak dodává Jiří: "'Neon' je z připravované desky nejmelodičtější, zároveň produkčně nejstarší track."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY