Nové album Báry Zmekové "Jediný na světě" inspirovalo historické piano z roku 1892

15.03.2024 09:39 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Škoda

Věhlas uznávané zpěvačky a skladatelky Báry Zmekové už spolehlivě přesáhl hranice české kotliny. Její osobité hudební projekty zní čím dál tím častěji i za hranicemi a bezpochyby tam bude rezonovat i materiál z čerstvě vydaného nového řadového alba. To se jmenuje "Jediný na světě" a u labelu Tranzistor vyšlo v pátek 15. března 2024 digitálně, na CD i vinylu.

Jedenáctipoložková novinka vznikla v gotické budově v Úštěku, u historického piana Steinway & Sons z roku 1892. Tento vzácný nástroj se pro muzikantku stal velkým zdrojem inspirace.

"Setkání s tak krásným starým nástrojem a jeho příběhem bylo neskutečně inspirující a samotný fakt, že jsem mohla na hudbě pracovat ve dne v noci, mi přinesl obrovskou pracovní i tvůrčí svobodu. Bylo to dobrodružství, v němž jsem mohla posouvat vlastní hudební hranice i dovednosti a hledat v temných místech jakousi lehkost, která se dá sdílet. I díky tomu jsou písně rozmanité, a když album poslouchám, je to jako vzpomínka na spoustu příběhů a mně drahých lidí a míst," prozrazuje ke vzniku novinky Zmeková.

V nových skladbách s výhradně českými texty se autorka obrací k prožitkům, vzpomínkám a svým životním zkušenostem. Písně jsou žánrově i tematicky doširoka rozkročené od zdánlivě jednoduše znějících songů až po obrazotvorné a experimentálně laděné zvukové plochy.

Muzikantka ale na desce rozhodně nepracovala sama. Zásadní pro její vznik byli zejména členové její kapely Viktor Dořičák, Michal Mihok, Nina Marinová, Ondřej Vychodil či multiinstrumentalista Pavel Šmíd, jako hosté se představí Lenka Dusilová, baskytarista Tomáš Liška nebo v Austrálii žijící violoncellistka Francesca Mountfort.

Album "Jediný na světě" Zmeková pokřtí 17. dubna v pražském Paláci Akropolis, o den později bude následovat koncert v Kabinetu Múz v Brně, 19. dubna v Jazz Tibet Clubu v Olomouci a 20. dubna v Klubu Provoz v Ostravě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY