Tracy Chapman se po 35 letech vrátila do žebříčků. Může za to její překvapivé vystoupení na udílení Grammy

16.02.2024 09:23 - Jiří V. Matýsek | foto: John Shearer / The Record Academy

V minulosti se už několikrát ukázalo, jaký může mít televizní či filmový produkt vliv na hudební žebříčky. Výrazný úspěch si v tomto ohledu může připsat seriálový fenomén "Stranger Things", který zařídil nečekaný comeback Kate Bush a který z "Master of Puppets" Metallicy opět udělal hit.

Tentokrát se něco podobného povedlo při letošním udílení Grammy Awards. Emotivní performance písničkářky Tracy Chapman, která po boku countryového zpěváka Lukea Combse zahrála svůj dávný hit "Fast Car", pořádně zamíchalo žebříčky.

Chapman byla na svém tvůrčím vrcholu na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Tehdy si právě za svůj eponymní debut odnesla hned tři zlaté gramofonky a skladba "Fast Car" se v říjnu 1988 týden držela na šestém místě v žebříčku Billboard 100. Čtvrtou Cenu Grammy pak umělkyně získala za song "Give Me One Reason" z alba "New Beggining".

Zatím poslední desku vydala v roce 2008, poslední turné odjela o rok později. Od té doby se drží mimo světla reflektorů, zůstává ale činná v oblasti sociálního aktivismu.

Coververzi "Fast Car" vydal Luke Combs na své loňské studiovce "Gettin’ Old". To vedlo k tomu, že se Tracy Chapman stala první Afroameričankou, která se coby autorka dostala na první příčku žánrového žebříčku. Tím ale úspěch neskončil. Po jejich společném vystoupení se píseň po 35 letech vrátila zpět do žebříčku a usídlila se na 42. pozici. Může za to nárůst klasických prodejů o těžko uvěřitelných 8 000 %.

Počet přehrání na streamovacích službách se oproti minulému týdnu zdvojnásobil a zastavil se na počtu více než 6 milionů. Den po ceremoniálu se množství streamů "Fast Car" ztrojnásobilo. Výrazně narostly i ceny bazarových vinylů a CD této hudebnice.

Svět tak znovu objevil poněkud tajemnou muzikantku, která si pečlivě střeží své soukromí. A jak se ukazuje, její skladby nijak neztratily na aktuálnosti a tahle devětapadesátiletá dáma má stále co říct.

Rozhodně za to může její nečekaný návrat na pódiu. Její emotivní podání příběhu o pracující ženě, která se snaží vymanit ze začarovaného kruhu chudoby, má totiž mnohem větší sílu než to, které na své album, při vší úctě, zaznamenal její kolega Luke Combs...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY