Druhá sólovka od Brittany Howard "What Now" je příběhem o uvadající lásce zabaleným do neobvyklých zvuků

19.02.2024 00:00 - Kateřina Spacek | foto: Bobbi Rich

Brittany Howard má za sebou kariéru kytaristky a frontwoman blues-rockové skupiny Alabama Shakes. Na svém sólovém debutu "Jaime" z roku 2019 pracovala se širším hudebním plátnem zahrnujícím prvky soulu, elektroniky, jazzu a popu. A po této hluboce osobní desce se vrací s její následovnicí "What Now".
8/10

Brittany Howard - What Now

Skladby: Earth Sign, I Don't, What Now, Red Flags, To Be Still, Interlude, Another Day, Prove It To You, Samson, Patience, Power To Undo, Every Color In Blue.
Vydáno: 9.2.2024
Celkový čas: 38:21
Vydavatel: Island
Pandemie umožnila Brittany Howard postavit si domácí studio a experimentovat s víčky od popelnic, příbory a dalšími neortodoxními zvuky. Výsledné dílo "What Now" vypráví o uvadající lásce, začínající nové vášni a red flags ve vztazích.

Už jen úvodní "Earth Sign" zní dost přesvědčivě. Song plný agresivity totiž dodává tón dalším jedenácti nesmírně rozmanitým skladbám, které dokazují autorčinu všestrannost.

"I Don't" je sice umírněnější a neztratila by se ani na desce Alabama Shakes, zároveň je ovšem odtažitější. Zpěvaččin hlas a kytarová hra zde mají hlavní slovo, a na tom přece není nic špatného. Koneckonců právě onen kvalitní storytelling je to, co fanoušci na této hudebnici milují nejvíc.

Mezi povedené kousky lze zařadit i "To Be Still". Je sice jednoduchý, ale právě v té jednoduchosti je to kouzlo. Ta pravá hloubka, která je také důvodem, proč tato nahrávka tak skvěle šlape. O tom jsme se ale koneckonců mohli přesvědčit díky singlům "Red Flags", "What Now" a "Prove It To You".

Třetí zmíněný Brittany představila jako poslední ochutnávku před vydáním alba samotného. A úkol byl jasný: napsat zábavnou a taneční věc. A to se opravdu zadařilo. Výsledek působí poměrně chill dojmem, a to i přes to, že i zde se zpěvačka zaměřuje na složitosti vztahu.

Výtečnou krasojízdu zakončuje "Every Color In Blue", která vás stejně jako některé předešlé skladby roztančí. Howard zde znovu experimentuje se zvukovou krajinou, která se vlní stejně jako vaše boky za zpěvu ženy, jež by si zasloužila duet s Dianou Ross, božskou Arethou Franklin nebo Ninou Simone, které se Brittany vokálně v tomto songu hodně přibližuje.

"What Now" je báječně podaný příběh o tom, jak nás vztahy ovládají, a o tom, že my zase můžeme ovládat je. Příběh plný jemnosti a radostné, rytmicky něžné atmosféry. Jednotlivé písně se zde spojují, aby vytvořily jeden koherentní celek. Brittany Howard zde ukazuje svoje sebevědomí a zároveň zcela odhaluje svou zranitelnost. A znovu dokazuje, jak skvělá umělkyně je.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY