Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe

09.02.2024 09:32 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / Musicserver.cz

Už z téměř osmdesáti procent je zaplněný line-up letošního ročníku festivalu Brutal Assault. Akce se na tradičním místě, v bývalé vojenské pevnosti Josefov u Jaroměře, uskuteční v termínu od 7. do 10. srpna tohoto roku. Pořadatelé zveřejňují jména po menších dávkách, o to ale častěji.

V posledních týdnech tak přibyla osmička kapel, která rozšířila již ohlášenou hvězdnou sestavu v čele s Behemoth, Architects, Abbath, Emperor, Carcass nebo Testament. Tato várka je výběrem thrashových a stonerrockových formací.

Fanoušci thrash metalu se letos mají na co těšit. K již oznámeným žánrovým pilířům Exodus a Testament či energické omladině Evil Invaders přibyla čtyři neméně výrazná jména.

Těm vévodí dva zástupci klasické americké školy z Bay Area, tedy Forbidden a Heathen. Obě bandy brázdí pódia už od poloviny osmdesátých let. Nejinak jsou na tom energičtí Hirax - ti nicméně pocházejí z jiného koutu Kalifornie, z Buena Parku. Drtivý teutonský styl pak přivezou Exumer, jejich old-school přístup se mezi zdmi pevnosti rozhodně neztratí.

Druhou čtveřici uvádí jedna velká festivalová premiéra - poprvé přijedou Baroness, kteří se mohou pyšnit nominací na cenu Grammy za svou ambiciózním nahrávku "Gold & Grey". Spolu s nimi míří do Josefova multižánrovost a stylová otevřenost ztělesněná jejich aktuálním počinem "STONE".

Stonerový line-up rozšíří také polští Dopelord se svými doom-satanistickými písněmi, stoner-rocková Gaupa s doom-folkovým nádechem a v neposlední řadě také The Obsessed, v jejichž sestavě působí Scott Wino Weinrich, tedy jeden z těch, kteří se podíleli na budování stylu samotného - například se skupinou Saint Vitus.

Vstupenky, parkování, ubytování i místa pro stan jsou k dispozici na e-shopu festivalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY