Ikona severského black metalu Abbath se po sedmi letech vrací do Prahy

26.01.2024 08:05 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Charakteristický vokál i ikonický geometrický corpse paint - to naskočí fanouškům black metalu, když zazní jméno Abbath. Vůdčí osobnost kapely Immortal dal své formaci vale před osmi lety a od té doby systematicky buduje svou vlastní značku. Vydal už tři pozitivně přijatá alba, to poslední - "Dread Reaver" - předloni. Výběr ze všech svých sólovek, navíc okořeněný několika zářezy do diskografie své předchozí skupiny, přiveze Olve Eikemo (jak se muzikant skutečně jmenuje) do pražského Paláce Akropolis už 3. února. Do metropole se vrátí po sedmi letech.

Abbath hudebně nestojí na místě. Nebojí se přiznat, co je mu blízké, a zároveň zachovává to, co s Immortal vytvořil. Nechává tak podprahově vzpomenout na Bömbers (tribute kapelu Motörhead, k níž se přidal po svém prvním odchodu z Immortal), čerpá z New Wave of British Heavy Metal i thrashe, zapojuje i melodiku, z čehož vzniká komplexní vlastní zvuk, ve všech ohledech nezaměnitelný a naživo i na deskách zábavný.

Na turné se k němu připojují thrashové stálice Toxic Holocaust a Hellripper. Klíčem úspěchu prvně zmíněných je krom inspirace v divokých osmdesátkách (hardcore punk a proto-death) jejich osobitý humor, který do speedem a blackem načichlého thrashe zasazují. Původně jednočlenný projekt se v průběhu let rozšířil na plnohodnotné koncertní těleso. Okolo jediného člověka se točí i Hellripper. Thrashově black/speedová banda vedená Jamesem McBainem je ovlivněná jmény jako Venom, Sodom, Darkthrone či Metallica a doma v undergroundu rychle stanula na trůnu.

Vstupenky na koncert jsou v prodeji na stránkách pořádající agentury Obscure Promotion.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY