Skladbu "Petrichor" plzeňských Innersphere inspirovala vůně deště na začátku bouře

26.01.2024 18:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Plzeňští melodičtí deathmetalisté Innersphere upekli na březen letošního roku napjatě vyhlíženou studiovku "In The Shadow of the Sun", do jejího vydání u labelu Smile Music schází už jen pár týdnů. Aby fanouškům, kteří si nahrávku mohou už předobjednat, zkrátili čekání, posílají do světa další singl, skladbu "Petrichor". Ta vlastně ani nemůže být čerstvější, napsána totiž byla úplně jako poslední a tracklist kolekce rozšířila na deset položek.

"Nápad na tento motiv tehdy přinesl baskytarista Marek Hubocký a bylo to natolik specifické a k albu padnoucí, že nedlouho nato se začalo tvořit a album bylo doplněno o desátou skladbu," potvrzuje zpěvák Míra. Název, jakkoliv může evokovat magické zaklínadlo, evokuje něco podstatně obyčejnějšího. Petrichor je zemitá vůně deště po delším období sucha nebo při začínající bouři. Označení vychází z řeckého slova pro kámen (petra) a tekutina (īchōr), která měla kolovat v žilách řeckých bohů. To se pak odrazilo i v samotném textu písně:

"Tematicky jsme pojali 'Petrichor' jako nesčetné slzy bohů padající na zemi smáčející svět lidí kvůli jejich počínání. Slzy dopadající na temena hlav samozvaných pánů, vládců, mocných i běžných lidí, kteří utvářeli svět a přetváří jej dále. Pliveme na předky a ty před nimi, pohrdáme vším živým, vytrháváme své kořeny, přepisujeme historii a ztrácíme se sami sobě. A to tak dobře, že zůstaneme pány prachsprosté pustiny... nezbyde nic než jen prázdnota a zemitý pach vypařujících se slz," pokračuje Míra.

Poetické obrazy se tak mění v silnou kritiku současného světa. Toto pojetí dotváří agresivní riffy i drtivé výpady bicích, skladba ale neztrácí na melodičnosti a progresivním přístupu k věci. Tvrdost v sobě skrývá nejednu zákrutu a technickou vyhrávku. Innersphere rozhodně nemají malé ambice. Se svým aktuálním dílem hodlají sesadit z trůnu nejen tuzemské death melodické stálice. Tak uvidíme, jak se jim bude dařit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY