Třeste se, singl "Eternal Pain" od Refore je venku

12.01.2024 18:59 - Redakce | foto: Hanka Stará

Druhá řadovka ultimátního thrashového nářezu z Valašska Refore se kvapem blíží. Po prvním singlu z desky, který byl historicky jejich prvním živákem, vydávají další singl "Eternal Pain". CD lze předobjednat tady.

První album Refore vyvolalo poměrně velký rozruch na české thrashové scéně a proslýchalo se o nich i za hranicemi. Druhá deska je o poznání tvrdší a naštvanější, důkazem budiž druhá ochutnávka z nahrávky s názvem "Eternal Pain". Deska "Illusion of Existence" se opět potýká s nihilistickými tématy úpadku kultivované společnosti a zaslepením nejbystřejších myslí. Válečná vypalovačka "Eternal Pain" není výjimkou: "Skladba je obecně o válečném tématu, možná je to trochu klišé. Ale je to, bohužel, stále aktuální věc. Ve válkách umírají nevinní lidé a vždy to končí smutkem v rodinách pěšáků, ať jsou na straně poražených nebo vítězů," komentuje zpěvák Fera text skladby.

Hudebně je "Eternal Pain" velmi tvrdá a propracovaná, avšak zbytečně nepřekombinovaná skladba. Okolnosti jejího vzniku osvětluje znovu Fera: "Seděli jsme tenkrát s bubeníkem Dominikem na staré zkušebně. O nic jsme se nesnažili, upřímně jsme se nacházeli ve stadiu, kterému umělci říkají tvůrčí blok. Nic a nikdo na nás ve skutečnosti netlačí, a tak jsme si s klukama řekli, že to necháme být, šli jsme si jen zahrát, protože nás to baví, jako si jiní jdou zahrát fotbal. A najednou jsme vymysleli tenhle riff, cítil jsem z něho devadesátky, možná trochu Obituary. Skladba se pak okolo riffu už napsala sama."

Na celou desku "Illusion of Existence" si ještě chvíli počkáme. Vychází až v půlce února, předobjednávky jsou už spuštěny na e-shopu. Kapela chystá den po vydání desky - tedy 17. února 2024 - ve Valašských Klobukách svou zimní verzi festivalu tentokrát pod hlavičkou Thrash nebo Běž, kde novou desku "Illusion of Existence" pokřtí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY