Žádné ženy mezi nominovanými? Brit Awards mají další problém

09.12.2023 12:14 - Simona Knotková | foto: Brit Awards

Prestižní ocenění Brit Awards se v posledních letech dostalo pod palbu kritiky kvůli odděleným kategoriím pro nejlepšího mužského umělce a nejlepší ženskou umělkyni. Upozornil na to například Sam Smith, podle něhož rozdělené ceny na muže a ženy nejsou přívětivé pro interprety, kteří se nepasují do žádné z genderových škatulek (mezi ty se sám řadí - identifikuje se jako nebinární a v angličtině v souvislosti se svou osobou používá zájmeno they).

Organizátoři vyslyšeli (nejenom) jeho slova a od ročníku 2022 zavedli společnou kategorii pro všechny - Artist of the Year. Nastal ovšem další problém.

Zatímco v prvním ročníku po této změně ovládla kategorii Adele, druhý ročník patřil v nominacích ryze mužským interpretům v čele s vítězným Harrym Stylesem. A zvedla se další vlna nespokojených ohlasů.

Pořadatelé se proto rozhodli pro další novinku a v nadcházejícím ročníku představí namísto pěti nominovaných rovnou deset. Tento krok má zajistit větší rozmanitost mezi aspiranty na hlavní cenu.

"Samozřejmě jsme byli zklamaní, že žádná žena nebyla nominovaná na nejlepšího umělce. Oslovili jsme proto lidi z průmyslu a expertní skupiny, abychom zjistili, co můžeme v příštím roce zlepšit, aby ceny byly inkluzivnější a odrážely situaci na hudební scéně," prohlásila výkonná ředitelka Brit Awards Dr Jo Twist.

Další aktualizací je samostatná kategorie pro R&B - dosud se tento žánr dělil o kolonku s popem. Organizační tým si od toho slibuje větší šanci pro R&B hudebníky, kteří byli doposud ve stínu velkých popových hvězd.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY