Zemřel Shane MacGowan, frontman The Pogues

30.11.2023 14:50 - Jiří V. Matýsek | foto: AP

Ve věku 65 let zemřel Shane MacGowan, naprosto nepřehlédnutelná tvář a vůdčí osobnost irské folk-rock-punkové skupiny The Pogues. Zradilo jej dlouhodobě podlomené zdraví způsobené hlubokými problémy s alkoholem a drogami a loňské onemocnění encefalitidou. Zprávu na svém Instagramu potvrdila jeho manželka Victoria Mary Clarke i tiskový mluvčí, který potvrdil, že zpěvák "zemřel 30. listopadu ve 3:30 ráno, po svém boku měl svou manželku a sestru."

MacGowan byl v letech 1982 až 1991 frontmanem formace The Pogues, kterou pod názvem Pogue Mahone rovněž spoluzakládal. Ta byla jedním z prvních spolků, které míchaly irskou folkovou hudbu s punkovým přístupem, a stala se inspirací pro celou řadu následovníků. Z kapely byl pro své alkoholové a drogové výstřelky vyhozen, vrátil se ale při reunionu v roce 2001 a ve skupině setrval až do jejího konce, přičemž během kariéry společně vydali sedm studiových alb.

Ve spolupráci se zpěvačkou Kirsty MacColl natočil skladbu "The Fairytale of New York", což je v Británii dodnes jedna z nejpopulárnějších vánočních písní. Vedl i své vlastní projekty Shane MacGowan and The Popes a krátkodechý The Shane Gang.

Reakce na muzikantův skon na sebe nenechaly dlouho čekat. Nick Cave, který s MacGowanem natočil coververzi slaďáku Luise Armstronga "What a Wonderful World" a hrál s ním na albu "Murder Ballads", jej popsal jako "opravdového přítele a největšího písničkáře své generace" a dodal, že je dnešek "velmi smutným dnem". Mezi kondolujícími byl i irský prezident Michael D. Higgins. "Stejně jako mnoho lidí na celém světě jsem se dnes ráno s největším zármutkem dozvěděl o smrti Shanea MacGowana. Jeho slova spojovala Iry po celém světě s jejich kulturou a historií a zahrnovala tolik lidských emocí tím nejpoetičtějším způsobem," napsal a MacGowana označil za jednoho z "největších textařů".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY