Obě devadesátkové desky kapely Prouza vycházejí na vinylu

01.12.2023 16:37 - Jiří V. Matýsek | foto: Indies Scope

Jednou z nejvýraznějších domácích devadesátkových kytarovek je - vedle jesenických Priessnitz - bezesporu frýdecko-místecká Prouza. Vydavatelství Indies Scope nyní připravilo vinylové reedice dvou jejích zásadních alb na vinylech. Kromě kultovního debutu "V otrhaném domě" je nyní k dispozici i druhá řadovka "Ve dne v noci", obě nahrávky si můžete pořídit v našem shopu. Vinyly jsou doplněny insertem obsahujícím texty a několik dobových fotografii. Speciální koncert u příležitosti reedice obou desek formace odehraje 13. prosince v brněnském Kabinetu Múz.

Kapela poprvé vystoupila 17. listopadu 1989 v Ostravě, ale to už její část měla za sebou řadu let fungování v Brumerově Prouze. Hrobníci, jak se jim jeden čas přezdívalo díky zaměstnání členů a zkušebně na hřbitově, natočili po letech fungování v roce 1990 album "V otrhaném domě", které doprovází v České televizi úspěšný klip "Na venku", jehož autorem je filmový režisér David Ondříček.

Toto dílo je výrazně poznamenáno stavem nahrávacích studií v začátcích devadesátých let. "Tenkrát se hodně experimentovalo a nikdo přesně nevěděl, jak se to má dělat, a podle toho to taky vypadá. Doplatila na to zejména naše první deska," vzpomínají členové kapely.

Formace se velmi rychle stala jedním z největších taháků raně devadesátkové klubové scény a na úspěch debutu se jí podařilo navázat druhotinou "Ve dne v noci", která zabodovala jak u kritiky, tak u posluchačů. Prouza byla na vrcholu. Bohužel postupně také začaly vzrůstat i neshody mezi jednotlivými muzikanty, které v roce 1994 vedly až k rozpadu. Na další studiovku tudíž už v té době nedošlo.

"V té době vznikl ještě čtyřpísňový demosnímek, ale množící se názorové neshody a neustálé rozbroje postupně vedly až k rozpadu tehdejší Prouzy. Dnes už to nemá cenu rozebírat. Třetí deska potřebovala svých čtrnáct let zrání. Sedm let to trvalo, než se dala Prouza opět dohromady, a dalších sedm let, než se deska dokončila," popisují muzikanti.

Kapela začala znovu, alespoň sporadicky koncertovat od léta 2002 a v roce 2007 vydala třetí řadovku nazvanou "V tichosti". Šest let nato následovala čtvrtá s titulem "Ve starém městě".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY