Ben Frost představuje první materiál po šesti letech. "Turning the Prism" zaujme působivým storytellingem

18.11.2023 15:43 - Kateřina Spacek | foto: Alexander Klich

Ben Frost je umělcem, který se ve tvorbě opulentních zvukových krajin vyžívá a moc dobře ví, co dělá. Australsko-islandský muzikant, režisér a producent se v posledních letech věnoval převážně soundtrackům. Jeho rozmanité působení se odráží napříč filmem, televizí a operou, kritikou byl oceněn za hudbu ke snímku Julie Leigh "Šípková Růženka". A zapomínat nesmíme ani na doprovod k oblíbeným televizním seriálům, jako jsou "1899", "Vaal", "Raised By Wolves", "Fortitude" a kultovní "Dark".

V uplynulém roce Frost spoluvytvořil dva projekty poháněné hlubokými ekologickými inspiracemi. První s uznávaným zvukovým umělcem, skladatelem a hudebníkem Francescem Fabrisem, "Vakning (2023, Room40)", a druhý se svými dlouholetými tvůrčími partnery, fotografem Richardem Mossem a kameramanem Trevorem Tweetenem, jehož výsledkem je album "Broken Spectre" z roku 2022.

Nyní přichází se sólovou kompozicí "Turning the Prism". A ta představuje dlouho očekávaný posun od jeho nedávných počinů. V čerstvém songu Ben Frost mistrovsky propojuje své živé zvukové vyprávění a experimentování do jednotného celku. Skladba vystihuje jeho osobitý rukopis, který se vyznačuje složitými souhrami napětí, křehkosti a životní síly. A také má být demonstrací dynamického vývoje tohoto nadaného umělce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY