Manon Meurt zachycují v singlu "Mirrors" prchavý okamžik, kdy si Měsíc předává hlídku se Sluncem

14.11.2023 14:51 - Jiří V. Matýsek | foto: Standa Kohout

Už pět let uplynulo od vydání ceněného alba "MMXVIII" rakovnické shoegaze party Manon Meurt. Nyní se konečně přiblížilo vydání její teprve druhé regulérní desky. Ta je naplánována na duben 2024 a kapela na ní slibuje cesty "do míst, kde by nás před lety nikdo nečekal," jak trefně poznamenal klávesista David Tichý. Průvodcem na těchto nových územích je muzikantům producent Eddie Stevens, který má za sebou spolupráci s Moloko, Róisín Murphy, Janou Kirschner, Marií Puttnerovou nebo Robertem Křesťanem a Druhou Trávou. První ochutnávkou je singl "Mirrors".

"Součástí Eddieho přístupu bylo rozložení našich skladeb na jednotlivé fragmenty. Každý fragment jsme nahrávali s jiným nástrojovým nazvučením a následně jsme je spojovali zpět do finální podoby. Spolupráce byla kreativní, nepředvídatelná a v konstantním pohybu, stejně jako výsledek, který vydáme v dubnu 2024 a navážeme na něj sérií koncertů," popisuje za kapelu Tichý. "Naučili jsme se k naší hudbě mít opravdu nadžánrový přístup," doplňuje.

Skladba "Mirrors", stejně jako album samotné, vznikalo ve studiu Svárov Lukáše Martinka. Za mixem stojí sám Stevens ve studiu Rancid Mead Sorbet Studios v Londýně, o mastering se postaral Darius van Helfteren (De Staat aj.) v holandském studiu Amsterdam Mastering.

Téměř sedmiminutová píseň se opírá o těžký, až znepokojivý rytmus bicích, které tvoří stabilní podklad pro mnoho dalších, často abstraktních a rozostřených zvukových vrstev. Z této postupně mohutnící zvukové hmoty se vynořuje jemný, šeptaný vokál.

"S harmonickým nápadem přišel David, postupně jsme každý tvořili svůj part. Prvotní idea byla instrumentální skladba, proto jsem přišla s jakousi šeptavou mantrou, dynamika však postupně narůstala. V textech máme obecně tendenci vykreslovat spíše okamžiky, než příběhy. 'Mirrors' zachycuje onen tichý moment těsně před svítáním, kdy si měsíc se sluncem předávají hlídku a člověk se v hovorech odkrývá až na dřeň, zrcadlí se v tom druhém,“ dodává autorka textu, multiinstrumentalistka a zpěvačka Kateřina Elznicová.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY