Semisonic se vůbec nezměnili. Na desce "Little Bit Of Sun" znějí stejně jako před 25 lety

15.11.2023 10:05 - Kateřina Spacek | foto: Steven Cohen

Americké rockové trio Semisonic je oficiálně zpět. Po víc než dvou dekádách vydalo plnohodnotné album "Little Bit Of Sun", při jehož poslechu máte pocit, že jste se vrátili do devadesátek. Frontman Dan Wilson zní totiž pořád stejně! Dokáže tedy nová nahrávka překonat své předchůdkyně?
7/10

Semisonic - Little Bit Of Sun

Skladby: Little Bit of Sun, The Rope, Grow Your Own, Don’t Fade Away, Keep Me In Motion, All The Time, If You Say So, Out of the Dirt, It Wasn’t Like We Hoped It Would Be, So Amazed, Only Empathy, Beautiful Sky.
Vydáno: 3.11.2023
Celkový čas: 39:58
Vydavatel: Pleasuresonic Recordings, LLC
Semisonic je americká rocková skupina, která vznikla v Minneapolisu v roce 1995 a hraje ve složení Dan Wilson, John Munson a Jacob Slichter. Ve Spojených státech jsou pánové známí především díky hitu "Closing Time" z roku 1998. Mezinárodní úspěch zaznamenali také se singly "Singing in My Sleep", "Secret Smile" a "Chemistry".

Po rozpadu kapely Trip Shakespeare se Wilson a Munson spojili s bubeníkem Slichterem a v roce 1993 založili formaci Pleasure, která se dvě léta nato přejmenovala na Semisonic. Trio se pak dostalo do širšího povědomí díky své druhé řadovce "Feeling Strangely Fine" z roku 1998. Z té také pochází populární "Secret Smile", kterou si v létě 1999 rychle oblíbila ostrovní rádia a která se nakonec umístila na 12. místě UK Singles Chart.

Zdá se, že skupina měla slušně našlápnuto, ale třetí album "All About Chemistry" už takový úspěch nemělo. A vzhledem k odlišným zájmům členů kapely si v roce 2001 řekli "sbohem". V roce 2006 se sestava zkoušela dát znovu dohromady, ale marně. Velkolepý comeback se podařil až v roce 2017 u příležitosti dvacátého výročí vydání debutu "Great Divide". Semisonic se sešli na sérii tří koncertů - 14. června v malém klubu v St. Paulu a 16. a 17. června ve First Avenue v rodném městě.

O dva roky později představili několik nových písní. A tyhle vlaštovky daly vzniknout čtvrtému elpíčku "Little Bit Of Sun". To vznikalo v Minneapolisu a hostují na něm i Jason Isbell a Jim James z My Morning Jacket.

Kolekce nabízí hluboce dojemné úvahy o růstu, vděčnosti a odhodlání tváří v tvář změnám a nejistotě. "The Rope" a titulní skladba vás předávkují lahodně zapamatovatelnými melodiemi, druhá jmenovaná by klidně mohla být součástí diskografie Toma Pettyho. Song "Out of the Dirt" v tomto směru obzvlášť vyniká volnou hrou s frázováním a rozmarným kytarovým sólem, o které se zasloužil Jason Isbell. "So Amazed" potvrzuje zářivost rocku devadesátých let a "Grow Your Own" vás možná vrátí na začátek kariéry Semisonic.

Afektované balady "All the Time" a nádherně zkomponovaná závěrečná "Beautiful Sky" (s Jimem Jamesem z My Morning Jacket) se dotýkají srdce, zatímco lidová "Don't Fade Away" vás zavane do éry Simona & Garfunkela.

Je tu spousta kousků, které si můžete užít. Umně balancují na hranici alternativního rocku a power popu, a i když nedosahují vrcholné tvorby této skvadry, je příjemné slyšet od ní novou hudbu. Wilsonovo písničkářství a jeho hlas jsou stejně silné jako kdykoli předtím. Pokud potřebujete něco na uklidnění, tohle album bude docela dobrá volba. A i když Semisonic jako takoví pravděpodobně neovládnou rozhlasové vlny, mají své příznivce. A ti budou s napětím očekávat, s čím trio přijde příště. "Little Bit Of Sun" rozhodně nepatří mezi jeho nejhorší počiny.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY