Čtyři roční období Sigh napovídají, kdy zemřít. Kultovní formace z Japonska míří do Underdogs'

05.11.2023 15:37 - Tisková zpráva | foto: Obscure Promotion

Když se mezi undergroundovými maniaky řekne jméno Sigh, padají přídomky jako kult nebo legendy. Vystrčíme-li hlavu z podzemí, povědomí bude asi ve stylu "ta divná kapela z Japonska, co hraje avantgardní black metal". Obě názorové větve platí. Už 9. listopadu přiveze svou originální muziku do Prahy ovládnout smíchovské podzemí v klubu Underdogs'. Vstupenky jsou v prodeji na webu pořádající agentury Obscure Promotion.

Sigh vznikli na přelomu let 1989 a 1990 a jejich mistrovský debut "Scorn Defeat" byl nahrán pro Euronymův (zavražděný kytarista Mayhem) label Deathlike Silence Productions, takže hned od svých začátků byli jedním z nejzásadnějších exportních artiklů v zemi. Jejich hudba ale není klasický black metal. Silnou měrou v jejich zvuku promlouvá temné okultní heavy (vliv Celtic Frost), především ale podivnost, psychedelie, avantgarda a eklektická směsice různých stylů hozených do experimentálního hávu, ač z hudby prolézají jejich oldschool kořeny.

Přes to všechno zůstávají i dnes, po 33 letech, vitální, o čemž přesvědčují poslední deskou "Shiki“. Ta obsahuje nejtěžší a nejtemnější materiál za několik posledních let, ačkoli je na albu použita celá řada nástrojů, které mu dávají další texturu, dynamiku i atmosféru. Však i slovo shiki má v japonštině různé významy: čtyři roční období, čas umírání (tyto dva jsou pro Sigh zásadní), dirigování orchestru, obřad, motivaci či barvu.

Sigh v minulosti v Česku už vystoupili na festivalu Brutal Assault, nadcházející koncert v Praze však bude jejich tuzemskou klubovou premiérou. Jejich speciálním hostem budou experimentující atmo blackers Laster z holandského Utrechtu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY