Mirai startují novou éru mimořádně slabým "dopisem"

05.11.2023 11:34 - David Böhm | foto: Kubo Krížo

Pro stále populárnější Mirai je typické, že v prvním singlu z nového alba nabídnou jiný zvuk. Této tradici dostáli i s novinkou "dopis", vlažnější start nové éry si ale lze jen těžko představit.

Jako pozitivum zmiňme text, v němž se Navrátil snaží zkoumat svou duši. Jedním dechem ale musí zaznít, že kvůli refrénu jde o snahu marnou. V něm totiž zpěvák šíleně drmolí, kombinace češtiny s angličtinou, pravděpodobně s cílem podchytit trendy, také působí velice na sílu. Ani po několikátém přehrání skladba nevzbudí žádné emoce, protože během krátkých dvou a půl minut nenabídne změnu a od začátku do konce opakuje monotónní podklad. Zbytek kapely jako by u nahrávání vůbec nebyl, bubny a kytary kdovíproč kompletně chybí. Producent fiedlerski rozhodně zvládne originálnější produkci.

"Song je trochu sonda do mé fantasmagorické hlavy a chtěli jsme, ať tomu odpovídá trochu i vizuál klipu," přibližuje motiv písně frontman. Dojem z ní alespoň trochu vylepšuje zmíněné doprovodné video, které pořídil Ondřej Silný. Pro skupinu bylo natáčení s novým člověkem trochu nezvyk, vyjetí ze zajetých kolejí si nicméně pochvaluje.

Režisér dodává následující: "Koncept jsme vymýšleli jako výrazné odlišení od ostatních klipů, stejně jako se liší samotný song. To vše si sedlo skvěle dohromady a výsledkem je barevný videoklip ze surrealistického prostředí. Odehrává se převážně v abstraktním barevném světě, který vznikl kompletně před LED stěnou. Krokem do neznáma byl hlavně fakt, že je naprostá většina prostředí a animací generována v prostředí umělé inteligence a poté skrze objektiv převedená do fyzického světa." Zmíněná práce s barvami vypadá podmanivě, AI animace kvůli typickému rozmazání už tak moc ne.

Celkově z nového singlu převažuje nepříjemně instantní dojem. Mirai ale dle zpěvákových slov mají i nadále zůstat sami sebou, jenom mají znít více fresh. Onen svěží zvuk snad příště přinese chutnější plody, nástupce alba "Maneki Neko" by měl vyjít již začátkem příštího roku.

"Ty dva roky od vydání poslední desky mi přijdou jako věčnost, navíc jsem hodně psal a řekl bych, že máme hodně muziky, co neustále schovávám a držím někde doma v počítači. Už se fakt se těším na release a na otevření další kapitoly," láká na něj jedenatřicetiletý interpret. A o tom, zda novinka přeci jen lépe nezafunguje naživo, se fanoušci mohou přesvědčit na Arena tour, která 17. listopadu startuje v Ostravě, následně zavítá do Pardubic a Brna a skončí v pražské O2 areně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY