Jamaron písní "Jizvy" upozorňují na boj s depresí

18.10.2023 14:56 - Hana Bukáčková | foto: Lucas Kozel

Skupina Jamaron sice loni vydala povedené album "Generace", letos se ale prezentuje už třetím singlem z dosud nepojmenované další desky. Formace si v září prošla velmi nepříjemnou situací, kdy tragicky zemřel její člen, basák Filip Karlík. Ten nový song "Jizvy", poukazující na problematiku sebepoškozování a boj s depresí, dokonce produkoval, klip už ale natočit nestihl.

Na textu novinky se podílelo celé sourozenecké trio Dostálových, jeho tvorba ale nešla tak úplně jednoduše. "Nekonečně dlouho jsme polemizovali s textem, měnili obsah, nechali si radit od producentů a trvalo skoro rok a půl, než skladba dozrála," říká Jakub Dostál. "K napsání textu mě inspirovala setkání s lidmi, u nichž jsem si všimnul právě nenápadných jizev na zápěstí," vysvětluje jeho bratr Ondřej. I přes všechny změny se podařila zachovat původní myšlenka skladby - upozornit na vnitřní démony, hlavně si nedávat vše za vinu a netrestat se. Fyzická bolest tu psychickou nepřehluší.

Údernou kytarovku o hledání štěstí doprovází potemnělý klip, který režíroval Papa Pech. Natáčel se pár dní po Filipově smrti, což se otisklo do jeho nálady. Video se hemží zajímavými detaily a nechybí metafory. Například prší jen na zpěvačku, hoří před ní zrcadlo či si místo řezání zápěstí rány kreslí tahem štětce. A do toho zpomaleně poletují peříčka, což působí kontrastně a dojem z videoklipu zjemňuje.

Formace nakonec vyrazí i na plánované turné k oslavám deseti let na scéně, basové party k uctění jejich kamaráda a spoluhráče budou hrát ze záznamu. Turné začne už v pátek 20. října v Liberci, v Praze se Jamaron ukáží ve středu 25. října v Lucerna Music Baru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY