"Rōnin II (Instrumentals)" od britské trojice UNKLE není krokem vedle. Potěší svou působivou zvukovou krajinou

08.09.2023 09:00 - Kateřina Spacek | foto: Warren Du Preez and Nick Thornton Jones

Pokud patříte mezi fanoušky elektronické hudby, pak by vám tříčlenná kapela UNKLE neměla být neznámá. Britské trio je na scéně už třicet let a nyní přichází s instrumentální verzí své desky "Rōnin II" z loňského roku. Ta zcela jistě uhrane každého fanouška této londýnské sestavy.
8/10

UNKLE - Rōnin II (Instrumentals)

Skladby: 再登場 (Instrumental version), The Way Back Home (Rōnin / Original)(Instrumental version), On My Knees (Rōnin / Revisited)(Instrumental version), Exodus (Rōnin / Revisited) (Instrumental version), Farewell (Rōnin / Revisited)(Instrumental version), Ar.Mour (Rōnin Def Mix)(Instrumental version), Looking For The Rain (Rōnin Reconstruction)(Instrumental version), Arm’s Length (Rōnin / Club)(Instrumental version), Nothing To Give (Rōnin Reconstruction)(Instrumental version), Sonata (Rōnin Reconstruction)(Instrumental version), Instability: Closer Than You Will Ever Be(Instrumental version).
Vydáno: 9.8.2023
Celkový čas: 54:39
Vydavatel: Songs For The Def
Unkle, psáno také jako U.N.K.L.E. nebo UNKLE, je londýnská hudební skupina, kterou v roce 1992 založil James Lavelle. Původně do sestavy patřil ještě DJ Shadow, ale ten se v 1999 rozhodl kapelu opustit. Její konec to ale rozhodně neznamenalo. Naopak. K současnému triu se připojil vokalista a kytarista Jack Leonard a klávesista Matthew Puffett.

Když Lavelle a jeho kumpáni loni představili desku "Rōnin II", bylo zřejmé, že se rozhodl vrátit ke své rané tvorbě. Každý song měl svou jedinečnou atmosféru a album působilo jako skvělý protějšek "Rōnin" z roku 2021. Mnozí možná čekali, že následně se pánové vytasí s něčím jako "Rōnin III", ale místo toho fanoušky překvapili instrumentální verzí dvojky.

A ani tahle instrumentálka není kolekcí hudby, do které byste se mohli jen tak ponořit a zase z ní vypadnout. Je třeba ji poslouchat celou a nechat se zcela pohltit její atmosférou a výpravností. Ideální ovšem je pustit si ji až po poslechu předchozí řadovky, abyste si užili tu správnou atmosféru.

UNKLE skórovali téměř před třiceti lety s nahrávkou "Psyence Fiction", ze které můžete znát například píseň "Lonely Soul" (která mimochodem zazněla i ve snímku "Pláž" s Tildou Swinton a tehdy ještě mladým ušákem Leonardem DiCapriem) nebo "Rabbit in Your Headlights". Tehdy ale byla Lavellova tvorba poměrně depresivní a nesla se v typické anglické podivné melancholii. Od té doby se však posunul a současná hudba jeho projektu v sobě nese podtón naděje a vnitřního klidu. A to i přes to, že v některých skladbách se UNKLE zabývají hlubokými tématy.

Není to krok vedle. Tohle album ve vás dovede probudit emoce a zavést vás do úplně jiného světa. Nebo snad do jiné doby? UNKLE si rozhodně zaslouží být slyšeni. A pokud nemáte po nocích co dělat, nasaďte sluchátka a nalaďte tohle trio. Zvuková krajina, kterou Lavelle, Leonard a Puffett vytvořili, je něco jedinečného.

Někdy máte pocit, že žijete v Matrixu, jindy si připadáte, že jste se ocitli v krajině s obří sochou Buddhy za zády, a někdy zase jakoby cítíte, že vám tahle hudba rozmotává zablokované čakry. To vše můžete prožít s "Rōnin II (Instrumentals)". Tak si to užijte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY