Jedinečně přesná interpretace tvorby vymítače ďábla. Kasárna Karlín se netradičně otevřou hudbě Mikea Oldfielda

30.07.2023 18:19 - Tisková zpráva | foto: Projekt Oldfield

Světový hit "Moonlight Shadow", kultovní film "Vymítač ďábla", nebo knižní sci-fi bestseller "Zpěv vzdálené Země". To je krátký výčet z dlouhého seznamu počinů, se kterými je spojen populární skladatel a multiinstrumentalista Mike Oldfield. V Česku existuje unikátní koncertní soubor, který se zaměřuje na velmi propracovanou prezentaci Oldfieldovy tvorby. S repertoárem alba "Tubular Bells II" i dalšími známými hity navštíví poprvé Prahu. Projekt Oldfield vystoupí v úterý 1. 8. v Kasárnách Karlín.

Mike Oldfield patří bezesporu k jednomu z největších muzikantů a skladatelů populární hudby druhé poloviny 20. a začátku 21. století. Světoznámý umělec letos v květnu oslavil 70 let a zároveň 50 let své nejslavnější kompozice "Tubular Bells". Je znám pro svou experimentální tvorbu, ve které se mísí progresivní rock, folk, new age, world music, ambient i klasická hudba. Často sám skládal a nahrával díla i s desítkami hudebních nástrojů. Největší slávě se těší především jeho hity "Moonlight Shadow", "Man in the Rain", "Shadow On The Wall", "To France" a další. Jeho kariéra je doslova protkaná zajímavými osudy a hudebními spolupracemi.

V zaujetí Oldfieldovou tvorbou vznikl před 11 lety ve Vrchlabí hudební soubor Projekt Oldfield pod vedením Aleše Vejnara. Soubor vystupuje pod záštitou ZUŠ Vrchlabí a za dobu jeho existence jím prošlo na 50 hudebníků složených z učitelů, žáků nebo absolventů. Aktuálně zde působí 21 členů a současný repertoár se skládá z Oldfieldova alba "Tubular Bells II" plus několika známých hitů.

Podoba repertoáru vznikala 3 roky, kdy 1 rok trvalo sepsání partitur, půl roku programování syntezátorů a rok a půl zkoušení. "Má to na svědomí covid. Nevím, jestli bych v běžném životě našel tolik času na přípravu tak náročného repertoáru, kterým 'Tubular Bells II' je," říká Vejnar. Pro prezentaci díla se v souboru snaží co nejvíce přiblížit originální verzi nástrojového obsazení. "Jediné, co nevozíme na koncerty, jsou tubulární zvony, jelikož je to hodně drahý a velmi neskladný nástroj…"

Výběr obsahu a jeho obtížnosti, včetně početného hráčského obsazení i snahy o co nejbližší přiblížení originálu, řadí Projekt Oldfield nejspíš nejen v tuzemsku k opravdu jedinečným hudebním projektům. Soubor za celou dobu svého trvání vystoupí v Praze vůbec poprvé. Zároveň se však po několika letech jedná o derniéru současného repertoáru. Vstupenky na koncert jsou dostupné na sezení i stání.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY