V 56 letech zemřela irská legenda Sinéad O'Connor

26.07.2023 20:37 - Kateřina Spacek | foto: David Corio

Svět ve středu zachvátila smutná zpráva. Pouhých osmnáct měsíců po tragické smrti svého sedmnáctiletého syna zemřela zpěvačka Sinéad O'Connor. Žádné bližší informace k jejímu skonu nejsou doposud známy. Ikona irské hudební scény každopádně nedávno zveřejnila na svém twitterovém účtu fotografii svého zesnulého syna, ke které napsala, že žije spíše jako nemrtvá noční bytost.

Sinéad Marie Bernadette O'Connor se narodila 8. prosince 1966 v Dublinu a proslavila se koncem 80. let debutovým albem "The Lion and the Cobra". V roce 1990 dosáhla celosvětového úspěchu s novou úpravou Princovy písně "Nothing Compares 2 U".

Poté, co se její rodiče v jejích osmi letech rozvedli, O'Connor tvrdila, že byla fyzicky zneužívána, což také podrobně popsala v písni "Fire on Babylon". Silně se proto zasazovala ve prospěch zneužívaných dětí. V roce 1985, během účinkování v kapele Ton Ton Macoute, se přestěhovala do Londýna, kde podepsala smlouvu s Ensign Records. Ve dvaceti letech, při nahrávání prvního alba "The Lion and the Cobra", otěhotněla se svým session bubeníkem Johnem Reynoldsem, narodil se jim syn Jake a v roce 1987 se vzali.

Její první album bylo označeno za senzaci, dosáhlo statusu zlaté desky a vyneslo zpěvačce nominaci na Grammy. Po vydání druhého alba "I Do Not Want What I Haven't Got" z roku 1990 si vytvořila identitu, kterou definovala oholená hlava. Původně šlo o výpad proti tradičním názorům na ženy, poté, co si ji začala nechávat narůst, si ji ale opět oholila poté, co byla přirovnávána ke zpěvačce Enye.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY