Chutný banán z Ostravy

04.08.2003 00:01 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Pro mě z ničeho nic se na velkém labelu představuje se svým eponymním debutem mladá ostravská kapela Banana. Její směs rocku a punku je zvláštní především díky zpěvačce Vladivojně, jejíž pestrost projevu je velice překvapivá a nadějná.
8/10

Banana - Banana

Skladby: Vodkovo oko, La Rezistence, Hon na Pentagon, Scary Movie, Guru Day, Smrt na Tahiti, Sex Bannýn, Wes Is Das, Bonnie And Clyde, Matematika
Celkový čas: 46:01
Vydavatel: Universal
Úvodní vokální simulace houkačky zpěvačkou Vladivojnou naznačí, a celá skladba potvrdí, na čem je postavena unikátnost kapely. Bez ohledu na um jejích spoluhráčů je to jednoznačně zpěv, v čem je síla Banany, nové ostravské skupiny. Zpěvačka Vladivojna se hravě pohybuje v různých polohách, od drsně rockové přechází do vysokých poloh, od spíše rapování k mazlivému šišlání, vše s překvapující jistotou. Kromě češtiny se dočkáte i směsky zvláštní ruštiny, slovenštiny, němčiny či jakéhosi pseudajazyka.

Ale zpěv není jedinou devizou Banany. Nelze hovořit o velké originálnosti ve srovnání se zahraničím, nicméně na domácí scéně moc obdobných kapel nebude. Představte si kombinaci Guano Apes, No Doubt z hledisky hudby a Niny Hagen, pokud jde o způsob zpěvu. Moc to nejde? Zkusme to jinak. Tvrdší kytarové vypalovačky poučené punkem, rockem a crossoverem (Faith No More s ženskou), ve kterých se však najdou klidnější pasáže ("La Rezistence"), jsou doplněny uvolněnějšími skladbami spíše na bázi ska ("Scary Movie"), dojde i na didgeridoo a spíše kytarově tanečnější polohu ("Sex Bannýn").

Překvapivě povedená deska má přesto malé mušky, což se na debutu dá čekat. Některým skladbám by neuškodilo krácení, přece jen Banana nemá zas tak propracovanou jejich strukturu, aby musely mít k pěti minutám (např. úvodní "Vodkovo Oko", "Hon na Pentagon" nebo "Bonnie And Clyde"). O určitém pošilhávání k zahraničním kapelám už padl náznak, některé skladby z hudebního průměru ("Smrt na Tahiti) táhne zpěv. Ale tomu je místy (v úvodní skladbě nebo v "Bonnie And Clyde") ne úplně rozumět. Vzhledem k mládí kapely je také otázkou (nikoliv faktem), zda i texty by nemohly jít více do hloubky, takhle to jsou jen hříčky, vtípky, které s hudbou fungují, ale zrovna tak by k ní seděly sofistikovanější texty (třeba k závěrečné klidnější skladbě "Matematika"). Co však k textům pasuje, je obal desky s osvěžujícími malůvkami Vladivojny.

Ale to jsou hnidy, kapela existující něco přes rok těžko přijde s perfektním výsledkem okamžitě. Nutno pochválit vydavatelskou firmu za podporu takové kapely, má rozhodně na to, aby překvapila na další desce ještě více. Snad se k ní dopracuje, byla by škoda promrhat takové talenty.

P.S.: Novotou vonící web kapely - www.banana.cz je fajn, ale pár mušek se najde i tady. Flash je moderní, v pořádku, ale telefonické internetáře moc nepotěší a v té galerii čekat, než se stáhne přes 100 položek, je pruda. Web ale vypadá profesionálně, až tam doplní i video a mp3, trochu zformátují rozhovor (který je však hodně velké tlachání), doplní koncerty (to vážně žádné nemáte?!), bude to ještě lepší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY