Marek Ztracený sice není úplný "Originál", laťku si ale drží pořád vysoko

28.06.2023 08:00 - Milan Menčík | foto: Ondřej Pýcha

Pop je synonymen pro to, aby tuhle hudbu poslouchaly masy. Marek Ztracený přitáhl do Edenu jako první český interpret na tři koncerty sto tisíc lidí, takže tohle umí nejlíp v republice. Odpověď na otázku, proč tomu tak je, se z velké části nachází i na nové desce "Originál".
7/10

Marek Ztracený - Originál

Skladby: Moje milá, Vítr do plachet, Originál, Stále věřím, Pomalu, Neměnil bych, To samo, Boj, Carpe diem, Vím to, Vánoce jako dřív (feat. Hana Zagorová)
Vydáno: 21.6.2023
Celkový čas: 35:12
Vydavatel: Marek Ztracený, distributed by Supraphon
I když - ne zas tak docela nové. Základní sada deseti skladeb je už z poloviny známá díky singlům a klipům, z nichž poslední "Stačí věřit" vyšel zhruba před měsícem. Nejkultovnějším z již zveřejněných kousků se stala houpavá píseň "Moje milá" i s velmi povedeným videem, ve kterém hlavní role ztvárnili herci Veronika Khek Kubařová a Lukáš Langmajer.

Nejkvalitnějším, nejhlubším a nejsilnějším songem je pak zase balada "Pomalu" (nebo také "po málu", jak jazykově variuje v refrénech), kterou autor poprvé představil na předávání Zlatých slavíků. Naopak filmový hit "Vítr do plachet" je otravně kolovrátkovým počinem.

Jak už je psáno v perexu, pop je hudbou pro masy a je velkou alchymií trefit přesně tu hranici, aby se líbil spoustě lidí a nebyl přitom pitomý nebo podbízivý. Ztracený bývá často kritizován za to, že vykrádá sám sebe, že zpívá pořád dokola jednu a tu samou písničku. Často tak mluví lidé, kteří by to prostě dělali jinak. Jejich problémem ovšem je, že to neumějí.

Je to člověk z masa a kostí, se svými chybami, se kterými se protloukal životem, jak se dalo, a které zobrazuje ve svých hodně upřímných a důvěryhodných textech. Ty jsou často o vztazích, hádkách i o těch příjemných chvílích, strávených ve dvou, jako ve skladbách "Neměnil bych" nebo "Vím to".

Song "To samo" i s veršem, obsahujícím jediný vulgarismus desky "Děláme, že máme hovno", jako by muzikanta vracel právě do dob, kdy žil hodně divokým životem. Píseň "Carpe diem" i s poznatkem "Svět se do řiti řítí" je zase plná spontánnosti a entuziasmu, vědomí, že teď už není třeba se ničím stresovat a je možné si užívat život plnými doušky.

Bonus "Vánoce jako dřív" je poslední skladbou, kterou Hana Zagorová stihla nazpívat před svou smrtí. Udělala to s člověkem, se kterým se dlouho míjela. On jí potom napsal poslední kariérní hit "Já nemám strach" a spolu pak zpívali před vyprodanou O2 arenou kultovní "Můj čas" ze seriálu "Sanitka". I když při natáčení klipu ke svátečnímu duetu už bojovala se zdravotními neduhy, vše zvládla na jedničku a její manžel Štefan Margita ji pak mohl ve vyprodaném Edenu sledovat alespoň z obří videoprojekce.

Marek Ztracený nyní plánuje dvou- až tříletou hudební pauzu, aby se mohl věnovat svému dospívajícímu synovi. Jistě během té doby bude vydávat klipy k dalším písním z této desky. Nutno říct, že ani jedna z těch doposud neznámých není vyloženě slabá, všechny si drží svůj poměrně vysoký standard. Sám autor pak během pauzy dost možná bude sbírat síly na ten největší sen - vyprodat stadion v anglickém Wembley. Všichni se mu smáli, když dopředu sděloval své smělé plány. Poté, co se mu prakticky všechno vyplnilo, si to už nyní nikdo nedovolí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY