Prestižní BluesAwards jsou rozdány. Ceny si odnesl Buddy Guy i Tedeschi Trucks Band

13.05.2023 16:26 - Jiří V. Matýsek | foto: David McClister

V americkém Memphisu byly ve čtvrtek 11. května 2023 předány již čtyřiačtyřicáté Blues Awards. Ceny pro nejlepší žánrové umělce, počiny a muzikanty a muzikantky uděluje organizace Blues Foundation.

Hned dvě sošky si odnesl legendární Buddy Guy, který již za pár týdnů, konkrétně 16. července, zahraje v Praze. Jeho deska "Blues Don't Lie" zvítězila nejen v kategorii Nejlepšího současného blues, ale je mezi alby též absolutním vítězem. Písní roku je i titulní skladba, cenu si odnesl její autor Tom Hambridge.

I dalšího oceněného - Tommyho Castra - brzy uvidíme v České republice. Aktuální držitel ceny B.B. King Entertainer of the Year zahraje na festivalu BluesAlive v Šumperku, který se koná v polovině listopadu. Ani Tedeschi Trucks Band, kteří bodovali v kategorii skupin, není třeba domácímu publiku představovat - v premiéře zde vystoupili v loňském roce.

Vítězem kategorie Nejlepší akustické album je "Mississippi Son" Charlese Musselwhitea, nejlepším bluesrockovým počinem je "I Got Love" Alberta Castaglii, který v blues rocku bodoval i coby umělec.

Ceny si odnesli i konkrétní instrumentalisté: nejlepším hráčem na foukací harmoniku je John Neméth, nejlepší kytaristkou Laura Chaves, pianistou Anthony Geraci a bubeníkem Kenny Smith. Kompletní přehled oceněných najdete zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY