Festival United Islands of Prague oslavil dvacetiny, zaplnil pražské ostrovy

08.05.2023 11:14 - Tisková zpráva | foto: United Islands Of Prague

Více než třicet tisíc návštěvníků zaplnilo v pátek a v sobotu pražskou Kampu, Střelecký ostrov a Janáčkovo nábřeží. Zhruba sedmdesát umělců z celé Evropy zahrálo na devíti scénách, a to jak na ostrovech, tak i v klubech Jazz Dock, Klub Famu, Rock Café, Cargo Gallery a Chapeau Rouge. Specialitou letošního ročníku bylo propojení se Dnem Evropy, který je každoroční připomínkou míru a spolupráce na území evropského kontinentu.

"Jsem rád, že jsme i letos mohli do Prahy dovézt hudební objevy, české publikum tak mělo skvělou možnost přijít na premiérové koncerty zahraničních hvězd. Většina z nich v Česku navíc zahrála zcela poprvé," říká producent festivalu Martin Voňka.

Na letošním festivalu vystoupilo zhruba sedmdesát umělců. Mezi nimi třeba nizozemsko-britská kapela Someone, švédská skupina The Magnettes, němečtí Sparkling či Albertine Sarges, irská Enola Gay, maďarský Platon Karataev a z českých umělců pak i The Valentines, Pam Rabbit, Aiko, Marjari, Baby G, Wodehn, Meizzy či Past. Svůj prostor dostaly na velkých pódiích také začínající kapely z Prahy 1 a v rámci programu Ostrovy Inspirace se představily i desítky neziskovek. V živých podcastech a debatách vystoupili britský velvyslanec Matt Field, ekonom Tomáš Sedláček, herečka Eva Holubová, redaktoři ČT Jakub Szántó a David Miřejovský, herec Jiří Lábus, historik Michal Stehlík či novináři J. X. Doležal a Filip Titlbach.

"Děkujeme všem, kteří pomohli připravit letošní dvacáté narozeniny. Stálo to dost úsilí, ale jsme rádi, že jsme udělali radost spoustě diváků, hudebníků a dalším aktérům. Příští rok nás čeká velká výzva, neboť to bude dvacet let od vstupu ČR a dalších devíti zemí do Evropské unie a 25 let od vstupu ČR do NATO. Těšíme se na příští unikátní ročník," doplňuje druhý producent festivalu David Gaydečka.

Jednadvacátý ročník festivalu United Islands Of Prague se uskuteční 3. a 4. května 2024 a to ku příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Právě vstup naší země do EU byl impulsem pro vznik festivalu United Islands Of Prague.

United Islands je mezinárodní hudební multižánrový festival, který se koná v Praze už od roku 2004. Festival se každý rok koná bez vstupného a představuje nové hudební objevy. Vedle toho nabízí bohatý nehudební program, který krom zábavy reflektuje aktuální společenská témata. V roce 2023 se uskutečnil už podvacáté a oslavil to ve velkém stylu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY