Divokej Bill vyjíždí na jubilejní turné podpořen novou deskou "Bazilišek"

06.05.2023 16:07 - Milan Menčík | foto: Ondřej Pýcha

Šest let nechala úvalská kapela Divokej Bill čekat fanoušky na nové album, které by navazovalo na předchozí "Tsunami". Čekání je u konce právě v rok, kdy formace slaví čtvrt století existence pětadvaceti velkými koncerty, které vyvrcholí lednovým návratem do O2 areny. Nová deska vychází 5. května pod názvem "Bazilišek". Koupit si ji můžete i v našem e-shopu.

Divokej Bill - Bazilišek
© Supraphon
První pohádková ochutnávka "Temný král" vyšla už před několika měsíci, nyní následují "Lahůdky", jediný pomalý song z celkového tuctu nových.

"Je to jedinej ploužák na desce, v rytmu valčíku, čili na tři doby, v D dur. Nápad a inspiraci napsat takovou písničku jsem dostal, když jsem byl na diskotéce a sledoval, jak lidi rádi tancujou na pomalý pecky. Protože se u toho můžou mačkat. Projel jsem diktafon se záznamy nápadů a jeden šikovnej tam byl. A byla tam i poznámka 'máš oči jak trnky', tak jsem si říkal, že to by se mohlo líbit i na Moravě... Navíc téma písně zdrhnout někam pryč, do klidu, od toho fofru dnešního světa, se vlastně tak trochu prolíná celým albem. V rádio verzi je písnička zkrácená, na desce je ještě o minutu delší a uslyšíte zde hrát i jednoho z našich hostů Unique Quartet, to abyste se mohli déle mačkat," vysvětluje s potutelným úsměvem frontman, producent a takřka výhradní autor všech skladeb na desce Vašek Bláha.

Finální dvanáctka vzešla ze dvaceti songů, které kapela postupem času ohrávala na mnoha koncertech a na zkouškách. "Strávili jsme hodně času zkoušením a vymýšlením aranží nových písniček. Tak jsme to dělávali na začátku. Chtěli jsme, aby deska byla spíše ohraná ve zkušebně než vyprodukovaná ve studiu. Jsou to dva světy, oba super, ale teď byla naše představa taková. Chtěli jsme, aby to prostě znělo víc, jako když hrajeme naživo. Hodně sbory, víc hurá systém než vypiplaná studiovka. Vtipně to okomentoval náš basák Jurda, když povídal, že je to nejdražší živák na světě."

A aby té číslovky 25 nebylo málo, na všech koncertech zazní minimálně stejný počet kousků (a novou řadovku zastoupí hned šest skladeb). Fanoušci se přitom dočkají všech provařených pecek typu "Plakala", "Malování" či "Čmelák". Termíny všech vystoupení jsou k nalezení zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY