Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa

16.04.2023 11:11 - Kateřina Spacek | foto: Honza Průša

Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi, říká se. A tak zatímco Radiohead oznámili vydání nového materiálu na bůhvíkdy, jejich kytarista Jonny Greenwood, krom svého účinkování po boku Yorka v kapele The Smile, nezahálí a v červnu vyšle do světa svou šestou řadovku. Album, na kterém se mimo jiné podílel Dudu Tassa, ponese název "Jarak Qaribak" a vyjde 9. června u World Circuit.

Tassa k projektu řekl: "Když lidé poslouchají tuto hudbu, moc rád si představuji, jak si říkají: Co to je? Zní to jako sedmdesátá léta, ale jsou tam bicí automaty, kytary, zároveň se tam zpívá arabsky... co se to děje?". Zprávu doplnil rovnou pilotní singl "Ashufak Shay", v němž hostuje libanonský zpěvák Rashid Al Najjar. Na vizualizér se můžete kouknout pod článkem.

Název desky podle tiskové zprávy znamená "Tvůj soused je tvůj přítel". Na natáčení se dále podíleli egyptský zpěvák Ahmed Doma, palestinská zpěvačka Nour Freteikh, jejich marocký kolega Mohssine Salaheddine, dubajská vokalistka Safae Essafi či irácký zpěvák Karrar Alsaedi.

Nejedná se přitom o první spolupráci dvojice Greenwood-Tassa. Jonny totiž hostoval na albu izraelského umělce "Basof Mitraglim Le'Hakol" z roku 2009. A ten pro změnu v roce 2017 předskakoval Radiohead.

Tracklist nahrávky "Jarak Qaribak" je následující: Djit Nishrab [ft. Ahmed Doma], Ashufak Shay [ft. Rashid Al Najjar], Taq ou-Dub [ft. Nour Freteikh], Leylet Hub [ft. Mohssine Salaheddine], Ya Mughir al-Ghazala [ft. Karrar Alsaadi], Ahibak [ft. Safae Essafi], Ya ’Anid Ya Yaba [ft. Lynn A.], Lhla Yzid Ikthar, Jan al-Galb Salik [ft. Noamane Chaari and Zaineb Elouati].



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY