Jon Anderson, zakládající člen a bývalý zpěvák Yes, vystoupí v létě v Brně

12.04.2023 14:52 - Tomáš Rozkovec | foto: Deborah Anderson

Pro zklamané fanoušky britské artrockové legendy Yes, která rok co rok odkládá svůj pražský koncert, přichází možná nečekaná utěšující náplast v podobě vystoupení jejího zakladatele a dnes už bývalého zpěváka Jona Andersona. To se uskuteční 9. srpna v brněnském Sono Centru. Doprovázet jej bude The Paul Green Rock Academy, což je více než dvacetičlenný hudební orchestr složený výhradně z mladých talentovaných muzikantů.

Jon Anderson je bezpochyby jedním z nejznámějších hlasů nejen v rockové muzice. Nezpochybnitelné je jeho angažmá ve zmíněných Yes, kde působil jako hlavní zpěvák, textař a kreativní síla od roku 1968 do 2008 (s výjimkou období mezi léty 1980 a 82). Jeho tvůrčí vliv stál za vznikem průkopnického alba "Fragile" a také za sérií výpravných, komplexních skladeb jako "Awaken", "Gates of Delirium" a zejména "Close To The Edge", které všechny kapele vynesly pomyslnou nesmrtelnost. Zároveň je spoluautorem největších hitů skupiny "I've Seen All Good People", "Roundabout" nebo "Owner Of A Lonely Heart".

Jeho hlas je samozřejmě nejvíce spjatý s tvorbou bývalé domovské formace a následnými projekty interpretujícími její kompozice, zněl ale i v jeho bohatém sólovém díle nebo v mnoha skladbách jeho hudebních kolegů. Do studia si ho pozvali mimo jiné Vangelis, King Crimson, Mike Oldfield, Kitaro, Roine Stolt či Jean-Luc Ponty.

Nyní se Anderson vrací do Evropy z úspěšného turné po USA, které bylo věnováno padesátému výročí vydání jednoho ze zásadních počinů progresivní hudby "Close To The Edge". To bude i na stávající letní šňůře, se kterou zpěvák navštíví i Českou republiku, přehráno celé, včetně dalších songů z repertoáru Yes, umně zakomponovaných do dalších výletů do jiných hudebních sfér a stylů.

Jon Anderson k celé akci říká: "Zpívat s Academy Of Rock je radost pohledět. Hrát celé 'Close To The Edge' a mnoho dalších písní od Yes je zázrak na mnoha úrovních. Toto dílo vzniklo před padesáti lety a tito mladí muzikanti, de facto teenageři, ho milují, jako by bylo natočeno minulý rok!!! Užívají si jeho složitost a komplikovanost, byť přehrát jednotlivé party bývá výzvou. Opravdu se spolu na pódiu skvěle bavíme. Tak se pojďte podívat na tento hudební zázrak naživo."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY