Formace Vanua2 vydala dlouho očekávané debutové album

27.03.2023 09:49 - Jiří V. Matýsek | foto: Vanua2music

Pop-rocková skupina Vanua2 už pět let s úspěchem brázdí koncertní pódia, albový debut jí ale vychází až nyní. Jmenuje se "Two Of Us" a opírá se o autorské skladby zpěváka Yannicka Teviho. Jako host se na desce objeví Žofie Dařbujánová alias Zofie Dares, hlas kapely MYDY.

Vanua2 vznikli na základech formace Blue Effectu Radima Hladíka, ve které více než deset let společně působili baskytarista Vojtěch Říha a bubeník Vašek Zima (mimo jiné Walk Choc Ice, minus123minut). Ti se po Hladíkově odchodu do muzikantského nebe spojili s Tevim, pocházejícím z tichomořského souostroví Vanuatu. V sestavě doposud působil také kytarista Roman Helcl (November 2nd) - podílel se ještě na natáčení prvotiny, ale nyní skupinu opouští.

Na vzniku desky "Two Of Us" pracovali čtyři producenti: Adam Krofian z The Atavists, Steve Walsh, Boris Carloff a v největší míře pak mladý producent Enthic, díky jehož práci prošly písně Vanua2 velkou změnou a přiblížily se více k modernímu soundu. Předzvěstí kolekce byly singly "You", "It’s a Blessing" a duet "Two Of Us" se zmíněnou Zofií Dares.

"S Vojtěchem Říhou a s Yannickem Tevim jsem se poprvé setkal na songwriting campu v době covidové. Původně měli pracovat s jiným producentem, který se ale kvůli tehdejším bezpečnostním opatřením nedostavil. Kluci zaklepali na dveře mého někdejšího studia s dotazem, zda bych si na ně neudělal trochu času. V podvečer už jsme měli hotový základ k tracku "Two Of Us" (...), který vyšel loni na jaře společně s klipem jako pilotní singl, podle nějž se jmenuje celé album," popisuje začátek spolupráce Enthic.

Čerstvou nahrávku Vanua2 pokřtí 5. dubna v Lucerna Music Baru. Kytarista Roman Helcl už s nimi nevystoupí, zastoupí ho jeden z producentů, Adam Krofian, společně s Vítem Kopeckým a Jakubem Večeřou. Koncertní sestavu doplní perkusista Michito Sanchez (hrál mimo jiné s Arethou Franklin nebo The Rolling Stones) a dále zpěvačka Aneta Hollandrová a bývalý klávesista kapely Vítek Beneš. Album pokřtí Ivan Hlas a Adam Jánošík.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY