Prog-rockoví veteráni Yes vydají v květnu dvacátou třetí řadovku

13.03.2023 11:34 - Jiří V. Matýsek | foto: Gottlieb Bros

Legendy progresivního rocku Yes připravili na květen vydání svého třiadvacátého studiového alba. Bude se jmenovat "Mirror To The Sky" a na streamovací služby a do kamenných obchodů vtrhne 19. května. Novinka vychází pouze po dvou letech od předchozí kolekce "The Quest". Pod článkem si můžete poslechnout první singl "Cut From The Stars".

Jak připomíná kytarista, kapelník a rovněž nejdéle sloužící člen formace Steve Howe, deska je věnována památce bubeníka Alana Whitea, který zemřel vloni v květnu. "Nikdy prostě nedokážeme popřít, že nám Alan chybí. Jay Schellen má mnoho zkušeností coby náš druhý bubeník z období, kdy Alan nebyl dost silný na to, aby s námi zvládl odehrát celý koncert, a nyní se dostává do popředí," popisuje.

Dodává, že výsledek je pro něj i ostatní v sestavě důležitý. "Je to ukázka toho, jak dále rosteme a vyvíjíme se," říká. "Mirror To The Sky" vychází z nápadů, které zůstaly viset ve vzduchu po dokončení předchozí řadovky. "Začali jsme tedy práci na desce dvěma desetiminutovými songy, z nichž se staly 'Luminosity' a titulní píseň. Když jsme se chystali na další nahrávku, bylo opravdu povzbuzující mít tyto dvě skladby. A pak už jen stačilo nechat je růst," vzpomíná Howe.

Yes se vracejí zpět k delším kompozicím, které pro ně byly typické v prvním období kariéry. Hned tři songy přesahují osm minut, titulní kus má dokonce skoro čtvrt hodiny. Dílo vyjde ve všech myslitelných formátech, k dispozici bude i speciální 2CD edice a limitovaná verze 2LP, 2CD, Blu-ray a artbooku ve dvou různých variantách. Blu-ray disk bude obsahovat album v Dolby Atmos, 5.1 Surround Sound, instrumentální verze skladeb & Hi-Res stereo mixy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY