Razam a Iva Marešová vystoupí v netradičním prostoru kostela sv. Anny - Pražská křižovatka

07.03.2023 15:26 - Tomáš Rozkovec | foto: Partick Marek

Zcela výjimečný a netradiční zážitek slibuje akce, která je naplánovaná na 21. dubna. Ve skvostných prostorách pražského bývalého kostela sv. Anny - Pražská křižovatka vystoupí kapela Razam a Iva Marešová. Celá akce začne v 19 hodin a bude pojata jako přátelské setkání a oslava desátého výročí vzniku souboru.

RAZAM a Iva Marešova koncert
© Patrick Marek
Ten je složen z výrazných muzikantských individualit spolupracujících též s dalšími známými hudebními osobnostmi napříč všemi žánry a kulturami. Původně působili jako trio Marešová Yasinski Vašíček. Jejich autorské písně byly (a jsou i dodnes) postaveny především na zvuku akordeonu fenomenálního běloruského akordeonisty Aliaksandra Yasinského a výrazném projevu zpěvačky Ivy Marešové, vše za podpory strunných nástrojů Michaela Vašíčka. V této sestavě vydali v roce 2016 úspěšné album "Kéž bouře by přišla".

Později začali spolupracovat s ruským violistou Iliou Chernoklinovem a bubeníkem Radkem Doležalem. Nově začali pro seskupení, ve kterém se potkávají i s dalšími muzikanty, používat název Razam, což v běloruštině znamená dohromady, společně. V květnu 2021 vyšlo jejich autorské album "Harpyje u pramene". Loni dokončili a vydali CD "Slovanské Vánoce", na kterém zaznamenali netradiční sváteční písně.

Jejich živé koncerty vždy oplývají pestrostí a rozmanitostí, neboť veškerý svůj repertoár mají zaranžovaný pro různá nástrojová obsazení. Texty písní jsou převážně české, ale používají i běloruštinu, ukrajinštinu, ruštinu a makedonštinu. Samozřejmostí je skvělý zvuk, na kterém si kapela zakládá.

kostel sv. Anny
© Ester Havlová
Iva Marešová k pozvánce dodává: "Jak již někteří z vás vědí, hrajeme world music, ve které jsme velmi silně inspirováni svými slovanskými kořeny, svými předky a samozřejmě zeměmi, ze kterých pocházíme. V našich písních se rádi vracíme k lidským hodnotám, které se z naší společnosti rychle vytrácejí. Věříme, že společně s Vámi vytvoříme v Pražské křižovatce duchovní, léčivý a láskyplný prostor, ve kterém prostřednictvím hudby a hlasu budeme moci vzájemně vyživit svou duši a sdílet přítomný okamžik. Rádi bychom tento večer pojali nejen jako koncert, ale i jako přátelské setkání s Vámi se všemi a malou oslavu deseti let našeho hudebního působení."

Dveře kostela sv. Anny - Pražská křižovatka se otevřou již hodinu před koncertem, kde bude prostor pro přátelská setkání a doprovodné akce včetně prohlídky výjimečného starobylého prostředí. Vstupenky jsou k zakoupení již nyní v předprodeji goout.net či ve zpěvaččině e-shopu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY