Zemřel Wayne Shorter, jeden z těch, kdo pomáhali utvářet moderní jazz

02.03.2023 21:24 - Jiří V. Matýsek | foto: Blue Note Records

Ve čtvrtek 2. března zemřel americký saxofonista Wayne Shorter. Spolu s ním tak prakticky odešla celá jedna generace jazzových velikánů, která v šedesátých a sedmdesátých letech proměňovala tvář žánru a přivedla ho do moderní éry. Bylo mu 89 let. Jeho kariéra trvala přes půl století.

V šedesátých letech muzikantsky vyrůstal v Art Blakey’s Jazz Messengers a kvintetu Milese Davise, uskupeních, která dodnes patří mezi nejvýznamnější malá tělesa jazzové historie. Jeho charakteristický saxofonový tón zní i z dalších dvou klíčových desek Milese Davise, "On A Silent Way" a "Bitches Brew".

Poté položil základní kameny fusion jazzu - to když společně s klávesistou rakouského původu Joem Zawinulem a Čechem Miroslavem Vitoušem založil formaci Weather Report. Nebál se ale ani spolupráce s hudebníky z jiných stylů. Podílel se tak na nahrávkách takových hvězd, jako jsou třeba písničkářka Joni Mitchell, kytarista Carlos Santana nebo kapela Steely Dan. Vydal ale mnoho alb také pod svým jménem. Skladby jako "Footprints" nebo "Speak No Evil" dodnes platí za standardy.

Wayne Shorter hrál několikrát i České republice, naposledy v roce 2016 v Brně. Za svou dlouhou kariéru získal vedle dalších ocenění celkem dvanáct Cen Grammy (jedna ještě za letošek může přibýt) a nespočet nominací na tento ikonický zlatý gramofonek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY