Nové desky 9/2023 - od Macklemora přes Haken po Sigalu

08.03.2023 18:00 - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Jake Magraw

Poměrně pestrou sestavu nám nadělil v hudebních novinkách první březnový pátek. Těšit se můžete na tanečního Sigalu, rapového Macklemora, progresivní metalisty Haken, countryového Willieho Nelsona, neosoulovou Kali Uchis, popovou Mimi Web, blackmetalové Enslaved, české Zapomělsem nebo odpadlíka z Echosmith.
V pátek 3. března vyšly tyto nové tituly:

Macklemore - Ben
žánr: pop / rap / synth pop

 Macklemore - Ben
Americký rapper, zpěvák a skladatel Benjamin Hammond Haggerty aka Macklemore se odmlčel na delší dobu, než od něj fanoušci čekali. Zatímco v minulosti jim čekání zkracoval společným alby s Ryanem Lewisem, tentokrát o něm nebylo slyšet prakticky šest let. Nyní je zpět a vše vynahrazuje patnáctkou tracků a fůrou hostů. Po jeho bok se na desce "Ben" postavili Charlieonnafriday, Collett, DJ Premier, Jackson Lee Morgan, Livingston, Windser, Morray, Sarah Barthel z Phantogram, NLE Choppa, Tones And I a Vic Daggs II. Podstatnou část producentské práce odvedl Budo. Že se nejedná čistě o hiphopovou nahrávku, ale jsou na ní zřejmé vlivy různých odnoží popu, si ověříte na Benově YouTube.


Kali Uchis - Red Moon In Venus
žánr: neo soul / r'n'b

 Kali Uchis - Red Moon In Venus
Kolumbijsko-americká zpěvačka Kali Uchis se vrací zhruba po dvou letech se třetí řadovkou "Red Moon In Venus". Na patnácti písničkách, které na ni zařadila, spolupracovala s poměrně širokým týmem producentů a skladatelů. Nejznámějšími personami jsou Al Shux, Benny Blanco, Cashmere Cat, Clairmont The Second, Darkchild, DJ Khalil, Grades, Jahaan Sweet, Leon Michels, P2J, Sounwave, Toneworld nebo WondaGurl. Přímo za mikrofonem ji pak doplnili Don Toliver, Summer Walker a Omar Apollo. Jak si ověříte na jejím YouTube profilu, letošní kolekce hodně osciluje mezi neo soulem, r'n'b a jazzem.


Haken - Fauna
žánr: progresivní metal / progresivní rock

Haken - Fauna
Se svojí sedmou řadovkou se hlásí britští progmetalisté Haken. Její název "Fauna" nevznikl jen tak. Prvotním záměrem při skládaní jednotlivých kompozic bylo, že ke každé písni bude přiřazeno zvíře. Záměr se podařil a všech devět položek má v sobě něco, co souvisí se zvířecí říší a zároveň se světem lidí. Kytarista Richard Hen k novince dodává: "Připomíná mi to naši desku 'The Mountain'. Tam jsme měli představu, že nejde o album založené na vyprávění, ale spíše o koncept vylézt na horu a překonat překážky na cestě. Pak jsme to vzali a přemýšleli o tom, jak by to mohlo souviset s naším každodenním životem. No, a podobně je to i na nové nahrávce. Všechna zvířata fauny se k nám osobně vztahují." Vydání kolekce předcházelo EP "Taurus", ze kterého vzešlo i video "The Alphabet of Me". Klipy a další ukázky jsou na YouTube.


Sigala - Every Cloud - Silver Linings
žánr: house / taneční pop / tropical house

 Sigala - Every Cloud-Silver Linings
Britský DJ Bruce Fielder aka Sigala připravuje své druhé album už bezmála pět let - fanoušci by se měli nástupce "Every Cloud" dočkat v září. Jelikož se však chystá na turné po Británii, rozhodl se vydat jako ochutnávku z plánovaných dvaceti písniček jedenáct z nich na nahrávce s přídomkem "Silver Linings". Většina z nich vznikala v Thajsku na skladatelském kempu po boku jeho spolupracovníků Jarly, The Invisible Men a Idy Martinsen Botten. Jak už víte z řady singlů, o vokály se mu postarala spousta velkých hvězd současného popu z různých zemí. Svými hlasy přispěli Talia Mar, David Guetta, Sam Ryder, Becky Hill, Gabry Ponte, Alex Gaudino, James Arthur, Rita Ora, Alok, Ellie Goulding, MNEK, Mae Muller a Stefflon Don. Tančit s nimi můžete na Sigalově YouTube.


Xiu Xiu - Ignore Grief
žánr: experimentální rock

Xiu Xiu - Ignore Grief
"Ignore Grief" je třináctá řadovka od americké experimentální kapely Xiu Xiu. Společně ji zkomponovali frontman Jamie Stewart a nový člen David Kendrick. Do produkce zapojili kolegyni Angelu Seo. Nahrávalo se v domovském studiu v Los Angeles spolu se širokou řadou hostujících hudebníků včetně Charlieho Lookera, Bena Chisholma, Ezry Buchly, Patricka Shiroishiho a Iana Wellmana. Nová kolekce znamená odklon od hudebního stylu předchozího alba. Vyznačuje se především zvukem, který ztělesňuje experimentální, industriální a moderní klasickou hudbu. Do skladeb zahrnuje orchestrální instrumentaci včetně houslí, viol, violoncell, kontrabasu, fléten a klavíru. Kromě elektronických perkusí a syntezátorů, pro Xiu Xiu typických, je hojně využívaná řada dalších nástrojů, včetně gongů, dvojité jazýčkové flétny a nejrůznějších neznámých předmětů. Lyrický obsah zkoumá životní hrůzy a lidské tragédie, zabývá se prostitucí, sexuálním obchodováním, vraždami, kulty a zneužíváním návykových látek. Znepokojivé dílo plné experimentů je k poslechu na YouTube profilu formace.


Genesis - BBC Broadcasts
žánr: art rock / progresivní rock

Genesis - BBC Broadcasts
"BBC Broadcasts" je výpravný box od britské hudební legendy Genesis. Rozsáhlá kompilace přináší na pěti CD mnohdy raritní živé záležitosti či rádiově vysílané přenosy z celé kariéry této art/progrockové veličiny. Verze na třech LP obsahuje to nejlepší z celého kompletu. Kurátorem této obsáhlé sbírky byl klávesista Tony Banks a dlouholetý zvukový inženýr a producent Nick Davis, který také remasteroval dosavadní výroční boxsety. Tento poslední mapuje éru od prvotní sestavy Banks/Gabriel/Mayhew/Phillips/Rutherford přes tu se Stevem Hackettem a Philem Collinsem. Další pogabrielovské období představuje trio Collins/Banks/Rutherford s prvním vydání koncertů z Lyceum Theatre z roku 1980, které zahrnuje celou "Duke Suite" a též z vystoupení na stadionu Wembley z roku 1987. Navíc se zde objevuje i první oficiálně vydané živáky z doby působení Raye Wilsona v kapele. Na to, jak celý box vypadá, se můžete podívat v komentovaném videu na YouTube.


Tip týdne

meija - Do Ya?
žánr: psychedelický pop / indie pop

 meija - Do Ya?
Je to už šest let, co Jamie Sierota opustil své sourozence a udělal z Echosmith trio. Nyní se vrací zpět k hudbě jednak jako producent nových nahrávek své původní skupiny, jednak jako sólový muzikant pod jménem meija, což se bude po hříchu plést s progresivními metalisty z Moskvy. Po několika singlech a ípíčku aktuálně přichází s debutem "Do Ya?". Jak zjistíte i na jeho bandcampu, pokračuje v indie popu domovské formace, do nějž ovšem vmíchává více indie rocku a psychedelie.


Willie Nelson - I Don't Know A Thing About Love
žánr: country

 Willie Nelson - I Don't Know A Thing About Love
Willie Nelson oslaví v dubnu devadesátku, ale kytaru rozhodně pověsit na hřebík nehodlá. Dokazuje to i letos - jednak si před pár týdny za loňské album "A Beautiful Time" odnesl hned dvě ceny Grammy, jednak nyní vydal jeho následovníka "I Don't Know A Thing About Love". Na něm tento legendární zpěvák skládá hold jinému countryovému hudebníkovi, a sice Harlanu Howardovi. Jeho songy zpívali například Patsy Cline, Ray Charles, Johnny Cash či Buck Owens a v Česku Eva Pilarová, Eva Olmerová, Fešáci nebo Jiří Grossman. Nelson společně s producentem Buddym Cannonem vybral celkem deset kousků. Jak je pojali, zjistíte na YouTube.


Zapomělsem - Jesnou
žánr: alternative

Zapomělsem - Jesnou
Za pseudonymem Zapomělsem, který velmi nemají rádi všichni češtináři, se skrývá jesenický písničkář Aleš Macenauer, který, jak uvádí jeho profil na portálu Bandzone, "ve své tvorbě kombinuje folkové kořeny a výrazné poetické texty s experimentálními přístupy". Své nové album natáčel loni v létě a na podzim "u Tolina a všude možně", přičemž sám si obstaral hudbu, texty, zpěv, kytary, baskytary, syntezátory, drum machine a piano. S druhým hlasem mu pak vypomohla Anna Vaverková, s houslemi, trubkou, noisem a saxofonem se pak připojili Jan Fischer, Lukáš Morávek, Miloš Dolinský a Štěpán Alexander. Ochutnávku z desetipoložkové kolekce v podobě písně "Smál jsem se a hvězdy padaly" sdílí autor na svém bandcampu.


Enslaved - Heimdal
žánr: black metal

Enslaved - Heimdal
Norská avantgardní metalová formace Enslaved vydává své šestnácté studiové album "Heimdal". Jak název napovídá, tématem je enigmatická a bezesporu nejmysterióznější postava norské mytologie. Heimdal se poprvé v diskografii skupiny objevil v roce 1992 na demo nahrávce "Yggdrasill". Posluchači se nyní mohou těšit na celkem osm kousků. K jednomu z nich, "Congelia", natočili muzikanti i videoklip, který najdete na YouTube profilu skupiny. Jak se vám líbí?


Morgan Wallen - One Thing At A Time
žánr: country

 Morgan Wallen - One Thing At A Time
Willie Nelson tentokrát nebude jediným vyslancem country v tomto vydání. Tím dalším je brzký třicátník Morgan Wallen, který svoji kariéru započal v roce 2014 nepříliš úspěšnou účastí v The Voice. Ovšem aktuálně má za sebou dvě alba, která mu přinesla řadu cen včetně CMA Award, ACM Award, Billboardu nebo American Music Award, a také velkou kontroverzi, když předloni použil mezi přáteli v hovoru slovo negr. V této atmosféře tvořil také svou třetí kolekci "One Thing At A Time" a zjevně měl řadu nápadů, protože na ni zařadil šestatřicet songů. V nich si zahostoval například i Eric Church, Ernest a Hardy. Část z nich sdílí na svém YouTube.


Mimi Webb - Amelia
žánr: pop

 Mimi Webb - Amelia
Anglická zpěvačka Mimi Webb, je poměrně čerstvou krví na hudební scéně, kam vtrhla teprve před třemi roky. Má za sebou hity jako "Good Without", "Dumb Love" a zatím nejúspěšnější "House On Fire" a také předloňské EP "Seven Shades Of Heartbreak". Nyní se hlásí i s regulérním debutem, který nazvala svým občanským křestním jménem "Amelia". Podstatnou část dvanácti písniček napsala společně s americkou bratrskou popovou formací Before You Exit, tu pak doplnili i producenti Andrew Wells, David Stewart, Camille Purcell, Lostboy, Cirkut, Fraser T. Smith, Stuart Price nebo Digital Farm Animals. První reakce zasazují výsledek na pomezí skandinávského popu typu Dagny a Sigrid a aktuálního popu à la Tate McRae. Co si pod tím představit, zjistíte na YouTube.


Michael Cleveland - Lovin’ Of The Game
žánr: bluegrass

Michael Cleveland - Lovin’ Of The Game
Jestli vám jméno Michael Cleveland nic neříká, pak vězte, že se jedná už řadu let o jednoho z nejlepších bluegrassových houslistů na světě, ne-li toho vůbec nejlepšího. Úctyhodné je to s ohledem na to, že je od narození zcela slepý a také z půlky hluchý. Ceny International Bluegrass Music Awards by mohl přehazovat vidlemi a za svá dvě poslední alba si odnesl nominaci a cenu Grammy. Je tedy nasnadě, že jeho nová nahrávka "Lovin’ Of The Game" je událostí nejen žánrovou a dokládá to i seznam hostů, kteří se na ní podíleli. Vedle jeho kapely Flamekeeper jsou jimi například Béla Fleck, Vince Gill, Billy Strings, The Travellin' McCourys, Jeff White, Bryan Sutton, Dan Tyminki, Jerry Douglas nebo Charlie Starr. Výsledek uslyšíte na jeho bandcampu.


V krátkosti

  • Ruel - 4th Wall
    Australsko-britský zpěvák sice vydal teprve několik EP, ale i ta mu vynesla šest nominací na ARIA Awards, včetně jedné proměněné, a k tomu roli předskokana interpretů jako Khalid, Mabel nebo Shawn Mendes. Nyní vydává dlouho očekávaný debut. Produkovali ho M-Phazes, Julien Bunetta, Sammy White a TMS. (YouTube)

  • Slowthai - Ugly
    Máte-li rádi alternativní hiphop, pak byste neměli minout novinku britského rappera. Na svém třetím albu do tohoto žánru zavlekl post punk, grime, indie rock a punk rock. (YouTube)

  • Marc Broussard - S.O.S. 4: Blues For Your Soul
    Americký soul-bluesový kytarista a zpěvák vydává čtvrtý díl série "S.O.S". Coby hosté mu zavítali do studia i Joe Bonamassa, Eric Krasno, Rodie Romero, Bobby Junior, Josh Smith a J.J. Grey. (YouTube)

  • Jen Cloher - I Am The River, The River Is Me
    Australská písničkářka zívající jak v angličtině, tak v maorštině se po dlouhých šesti letech vrací k čistě sólové tvorbě. Pro svoji pátou studiovku přichystala celkem deset skladeb, na něž se snáší pozitivní reakce kritiků. (bandcamp)

  • Kate NV - Wow
    Ruská zpěvačka, skladatelka, producentka a designérka Ekaterina Yuryevna Shilonosova se vrací s pátou řadovkou. Opět na ní mísí alternativní elektroniku se synth popem. V jedné ze skladeb si zahostoval Quinn Oulton. (bandcamp)

  • Conrad Sewell - Precious
    Dalším Australanem v pořadí je zpěvák, kterého jsme mohli zaregistrovat v Kygově singlu "Firestone". Nyní se hlásí s druhým albem, postaveným na pop rocku a soulu. (YouTube).

  • The National Parks - 8th Wonder
    Americká indiepopová formace se vracejí po třech letech od desky "Wildflower" s jedenáctkou skladeb. (YouTube)

  • Kendrick Scott - Corridors
    Novinka od amerického jazzového bubeníka a člena Charles Lloyd Quartet, na níž si zahráli také kontrabasista Reuben Rogers a saxofonista Walter Smith III. (YouTube)

  • Can’t Swim - Thanks But No Thanks
    Americká rocková parta natočila pro svou čtvrtou desku desítku písniček. (bandcamp)

  • Chiiild - Better Luck In The Next Life
    Druhá řadovka kanadských soulových experimentátorů přináší tucet skladeb a hosty jako Lucky Daye, Alina Baraz, Caitlyn Scarlett nebo Charlotte Cardin. (YouTube)

  • Drayton Farley - Twenty On High
    Nová studiovka country-folkového písničkáře, kterou produkoval kytarista The 400 Unit Jason Isbella a Sadler Vaden (Morgan Wade). (bandcamp)

  • AnnenMayKantereit - Es Ist Abend Und Wir Sitzen Bei Mir
    Magický pocit, jako když sedíte s kapelou ve studiu? Taková je čtvrtá řadovka německých pop-rockerů, kteří si dokonce přáli, aby za nimi přátelé přišli do zkušebny a pokecali s nimi. (YouTube)

  • The Lathums - From Nothing To A Little Bit More
    Wiganští indierockeři vydávají pokračování svého úspěšného debutu "How Beautiful Life Can Be". Podaří se na něj navázat? (YouTube)

  • SortilÈge - Apocalypso
    Novinka francouzské heavymetalové bandy. (YouTube)

  • Jawny - It’s Never Fair, Always True
    Po necelých třech letech se vrací americký zpěvák a skladatel z Pensylvánie s kolekcí třinácti písniček, včetně jedné, v níž si zazpíval Beck. (bandcamp)

  • Beach Weather - Pineapple Sunrise
    Americká pop-rocková formace v čele s Nickem Santinem a jejich prvotina. (YouTube)

  • Ron Gallo - Foreground Music
    Ron Gallo na své nové kolekci dokazuje, že může bez námahy přejít z garáže a fuzzu k pohodovému jazzu, udělat odbočku od bláznivého popu k postpunku a pak to vše vrátit zpátky ke špinavé, chytlavé rockové hudbě. (YouTube)

  • Steve Mason - Brothers & Sisters
    Pátá sólovka od bývalého frontmana Beta Band, kterou natočil s řadou hostů. (YouTube)

  • Full Of Hell & Primitive Man - Suffocating Hallucination
    Novinka plná hard 'n' heavy riffů z dílny protřelé hudební dvojice. (YouTube)

  • Entheos - Time Will Take Us All
    Třetí řadovka americké progresivně metalové skupiny. (YouTube)

  • Ella Vos - Superglue
    Americká zpěvačka vydává své třetí album, které tentokrát produkoval Tommy English. (YouTube)


    Dále vychází

    Adi Oasis - Lotus Glow
    Alain Lefevre - Paris Memories
    Beatrice Rana, Yannick Nézet-Séguin - Clara Schumann, Robert Schumann : Clara Schumann: Piano Concerto No. 1 In A Minor, Op. 7; Robert Schumann: Piano Concerto In A Minor, Op. 54
    Constant Smiles - Kenneth Anger
    Daisy Jones & The Six - Aurora
    Deem Spencer - Adultswim
    Dreamville - Creed III (soundtrack)
    Elvis Costello, Burt Bacharach - The Songs Of Bacharach & Costello
    Elvis Costello, Burt Bacharach - The Songs Of Bacharach & Costello / Super Deluxe
    Eva Cassidy - I Can Only Be Me
    Eva Cassidy - I Can Only Be Me / Deluxe
    Fake Names (Feat. Brian Baker, Jennis Lyxzén, Brendan Canty, Johnny Temple, And Michael Hampton) - Expendables
    Felt - Gold Mine Trash
    Frank Zappa - Zappa 80: Mudd Club/Munich
    Hans Zimmer - Hans Zimmer Live
    Hello Mary - Hello Mary
    I’m Kingfisher - Glue
    Jackie Mendoza - Galaxia De Emociones
    Jean Rondeau - Gradus Ad Parnussum
    Lannds - Music For The Future
    Masego - Masego
    Nyokabi Kariũki - Feeling Body
    Object Of Affection - Field Of Appearances
    Porcupine Tree - Deadwing (Deluxe Edition)
    RichyRanger - The World Is Dying
    Rogê - Curyman
    Roofman - Still The Mess I Was
    Spektral Quartet, Julia Holter, And Alex Temple - Behind The Wallpaper
    Stoned Jesus - Father Light
    Tanukichan - Gizmo
    The Minks - Creatures Of Culture
    The Stranglers - Feline / Deluxe
    Tom Schneider - Vollmond
    Truth Cult - Walk The Wheel
    Weval - Remember
    Witchthroat Serpent - Trove Of Oddities At The Devil’s Driveway

    Vychází na vinylu:
    Adi Oasis - Lotus Glow
    Ali Farka Touré - Voyageur
    Anderson / Bruford / Wakeman / Howe - Anderson / Bruford / Wakeman / Howe
    Artillery - Fear Of Tomorrow
    Bad Brains - Rise
    Collegium Musicum - Continuo
    Collegium Musicum - Konvergencie
    Collegium Musicum - On A Ona
    De La Soul - 3 Feet High And Rising
    Dežo Ursíny & Ivan Štrpka - Na Ceste Domov
    Elvis Costello, Burt Bacharach - The Songs Of Bacharach & Costello
    Enslaved - Heimdal
    Eva Cassidy - I Can Only Be Me / Deluxe
    Eva Cassidy - I Can Only Be Me
    Fake Names - Expendables
    Felt - Gold Mine Trash
    Frank Zappa - Mudd Club / Munich '80
    Genesis - BBC Broadcasts
    Grateful Dead - American Beauty
    Haken - Fauna
    Halestorm - Strange Case Of Halestorm
    Hayley Kiyoko - Panorama
    Hello Mary - Hello Mary
    Hockey Dad - Blend Inn
    Hockey Dad - Boronia
    Hockey Dad - Dreamin'
    Chiiild - Better Luck In The Next Life
    Ismael Rivera Con Sus Cachimbos - Esto Fue Lo Que Trajo El Barco
    Jackie Mendoza - Galaxia De Emociones
    Jawny - It’s Never Fair, Always True
    Kali Uchis - Red Moon In Venus
    Kate NV - Wow
    Kendrick Scott - Corridors
    Macklemore - Ben
    Overkill - Taking Over
    Overkill - Under The Influence
    Roberta Flack - First Take
    Ron Gallo - Foreground Music
    Roofman - Still The Mess I Was
    Různí - The Devil Wears Prada (soundtrack)
    Ry X - Dawn
    Siena Root - Revelation
    Slade - Amazing Kamikaze Syndrome
    Slade - Nobody's Fools
    Slowthai - Ugly
    Spite - Dedication To Flesh
    Steve Mason - Brothers & Sisters
    Tanukichan - Gizmo
    The Lathums - From Nothing To A Little Bit More
    The Stranglers - Feline / Deluxe
    Thievery Corporation - Mirror Conspiracy
    Tianna Esperanza - Terror
    UFO - Werewolves Of London
    Van Morrison - Moving On Skiffle
    Willy Deville & Mink Deville - Collected
    Witchthroat Serpent - Trove Of Oddities At The Devil’s Driveway

    EP:
    Cowboyy - Epic The Movie
    Dry Cleaning - Swampy
    Rome And Duddy - Cactus Cool
    Storefront Church - The Covers
    Tyler Braden - Neon Grave
    United Freedom Collective - Space Intention

    Reedice:
    De La Soul - 3 Feet High And Rising
    Dežo Ursíny & Ivan Štrpka - Na Ceste Domov
    Felt - Bubblegum Perfume
    Frank Zappa - Mudd Club / Munich '80
    Ivy - Apartment Life
    Ron Wood - I've Got My Own Album To Do
    Slade - Amazing Kamikaze Syndrome
    Tublatanka - Uprostred chaosu
    UFO - Werewolves Of London


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY