Metallica v novince "Screaming Suicide" otevírá téma sebevraždy

20.01.2023 10:30 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

S blížícím se vydáním alba "72 Seasons", které je v plánu na 14. dubna, šlape Metallica opět na plynový pedál a servíruje už druhý videoklip. Po thrashové hymně "Lux Æterna" je tu song "Screaming Suicide", který se noří do podstatně temnějších a naléhavějších vod. Otevírá totiž téma, které stále zůstává v mnoha ohledech tabu.

"Skladba 'Screaming Suicide' se zabývá tabuizovaným slovem sebevražda. Chtěli jsme podat zprávu o temnotě, kterou cítíme uvnitř. Je směšné si myslet, že bychom měli popírat, že máme tyto myšlenky. Věříme, že většina lidí o tom někdy přemýšlela. Postavit se tomu čelem znamená vyslovit nevyřčené. Pokud je to lidská zkušenost, měli bychom o ní být schopni mluvit. Nejste v tom sami," uvedla kapela v prohlášení a pod video na YouTube přidala odkazy a telefonní kontakty na podpůrné linky, na které se mají posluchači, nebo jejich známí, pokud myšlenkami na sebevraždu trpí, v případě potřeby obrátit.

Nová píseň už nemá takový thrashový osten jako ta předchozí, větší důraz v ní Hetfield a spol. kladou na naléhavost a celou písní nenápadně prosakující a postupně gradující - navzdory vzletně melodickým kytarovým sólům Kirka Hammetta - temnotu. Ta dostoupí vrcholu v téměř recitované pasáži textu zhruba po čtvrté minutě a odsekávaném riffu, který následuje vzápětí po ní. Na druhou stranu se nová skladba pohybuje v poněkud nepřekvapivých intencích toho, co už jsme od formace slyšeli mnohokrát. V zásadě to ale pořád funguje velmi dobře.

"Screaming Suicide" doprovází černobílé video, které podtrhuje dojem rozpadající se mysli. A to je vlastně poskládané jen ze záběrů na hrající kapelu. Ty jsou ale velmi kontrastní, často neostré, hojně se tu pracuje s velkými detaily tváří (hlavně Jamese Hetfielda) a celek je přinejmenším znepokojivý.

Dvanácté studiové album Metallicy "72 Seasons", které si na CD i vinylu můžete předobjednat v našem shopu, vyjde 14. dubna. Hudebníci slibují nálož muziky v podobě dvanácti skladeb o délce plných 77 minut.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY