David Pomahač je v novém klipu zkrátka "Spokojenej"

21.01.2023 11:44 - Hana Bukáčková | foto: Tomas Carl Allen

David Pomahač vloni zabodoval albem "Neviditelný". Z této desky pochází i singl "Spokojenej". Navzdory názvu je spíše o zdánlivé spokojenosti i vnitřním boji s podstatou a smyslem tvorby. Nyní k němu vyšel videoklip, jeho autorkou je německá umělkyně Heike Mayhofer.

"Iniciační situací k napsáni textu bylo, když jsem šel k Martinovi na nahrávací session a on mi házel z okna klíče. Smál se, jako vždy měl vtipnou poznámku k mému vzhledu. Vypadal u toho okna spokojeně a v dobré náladě. Až když jsem vyšel nahoru, uviděl jsem, že je nachlazený, unavený, nevyspalý, se zarudlýma očima. Z dálky zkrátka vypadá všechno jinak," vzpomíná autor na vznik songu, na jehož hudbě a produkci (stejně jako v případě celé studiovky) se podílel Martin Hůla aka Martin Tvrdý.

Klip je neobyčejně obyčejný. Pomahač v něm kráčí po pražských ulicích a dalších nejrůznějších místech. Vizuál vypadá, jako by se našel někde zapadlý v archivu, působí retro, rozmazaně, má nádech určité zasněnosti a to ho činí ojedinělým. Režisérka ho totiž natočila na film Kodak Ektachrome Super 8mm, z čiré radosti, že jej tato firma začala znovu vyrábět.

"I když se dají 8mm filmy znovu koupit, je použití kamery a filmu stále raritní filmovou technikou a není mnoho lidí, kteří s ní umí u nás zacházet, film vyvolat a zpracovat. Naštěstí zná Heike fotografa Toma Hudečka, známého jako RED, který dělal veškerý processing filmu. Konečný scanning udělala známá postprodukční společnost UPP," dodává ke vzniku povedeného díla interpret.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY