shop.musicserver.cz
Monika Bagárová - Slovenští producenti mají r'n'b více v krvi

Monika Bagárová - Slovenští producenti mají r'n'b více v krvi

Vydáno: 07.02.2023 17:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Lukáš Kimlička

Monika Bagárová vydala na konci roku album "Silnější". Jak název napovídá, zrcadlí tato deska zpěvaččin život, zkušenosti, novou éru i hudbu jako celek. A je tu i druhá spolupráce s Benem Cristovao. O jejím natáčení, ale třeba i o SuperStar jsme si povídali v rozhovoru.

Předchozí řadovku jste vydala v roce 2017. Za tu dobu se z vás stala matka, poslední rok jste prožila rozchod s otcem své dcerky a stihla se i znovu zamilovat. Jak moc se to odrazilo do novinky?

Úplně kompletně. Cédéčko je o mém životě. Jsou tam i texty, není jich moc, inspirované někým jiným. A je super, že jsem se do té jiné role mohla vžít a nazpívat to. Album "Silnější" je velký odraz mého života.

Také jste byla porotkyní v SuperStar. Jaké to je stát na druhé straně barikády?

Je to obrovská zodpovědnost. Musíte podat profesionální výkon, čeká se od vás určitý nadhled. Zároveň víte, jaký je to tam stát. Je to obrovská zkušenost a přála bych si tam stát znovu. Hrozně mě to bavilo. Bylo to úžasný.

Monika Bagárová

Mladá talentová zpěvačka pocházející z Brna zaujala v roce 2009 svým hlasem nejen porotu soutěže Česko Slovenská SuperStar, ale i publikum. O pár let později se karta otáčí a je porotkyní. V roce 2011 natočila svůj debut "Shining", ke kterému v roce 2017 přidala své druhé album "Flashback" plné předělávek a tvorby od různých autorů. Na konci roku 2022 vydala třetí studiovku "Silnější", která dle jejích slov zrcadlí její život. Sama uznává klasiku v r'n'b, soulu či jazzu.

Když jsme se spolu bavily před těmi pěti lety, byla v plánu cesta do LA za producenty. Měla jste zde nahrávat další song a točit videoklip v rámci projektu pro japonský trh. Jak to ve finále dopadlo?

Dopadlo to z části, ale díky tomu, že jsem se vrátila zpátky a moje cesty tam už nesměřovaly, dodělali jsme videoklip, projekt a tím jsme to rozpustili.

Na předchozí desce byly i coververze a na výsledném zvuku se velkou měrou podílel vás otec. Mluvil vám do práce i tentokrát?

Ne. Byl jenom posluchač. Všechno se mu líbilo. Byl rád, že je producentem Tomi Popovič. Táta na cédéčko udělal jednu skladbu, ale třešničku tomu dal Tomi. Je to ten song s Kalim "Užívej co máš". Táta se naučil poslouchat moderní muziku a má radost, že máme co hrát s kapelou. On je totiž bubeník a zároveň kapelník. Těší se na novou muziku i další projekty.

Také jste mi tehdy prozradila, že byste jednou ráda napsala desku, která by byla v češtině a zároveň v r'n'b duchu. Což je podle mě právě případ alba "Silnější". Jak dlouho vznikalo? Chopila jste se už i psaní textů?

Pár textů jsem napsala a podílela se na nich, ještě než jsem měla Ruminku. Tentokrát mi to čas už úplně neumožnil. Každopádně i když jsem texty na novou studiovku nepsala, hodně jsem řešila jejich témata. Album vznikalo dlouho, ale reálné natáčení trvalo necelý měsíc.

Jak už bylo řečeno, nahrávku produkoval Tomi Popovič. O výsledku a o vás mluví jako o vysněné spolupráci. Měla jste to tak i vy?

Je to milý. Vždy jsem k Tomimu vzhlížela. Věděla jsem, že je nejlepší cesta, nejlepší producent a umělec. Ano, dá se to říct i opačně, že on je moje vysněná spolupráce.

Monika Bagárová a Tomi Popovič
© Championship Music
Vždy jste inklinovala ke slovenským producentům. Proč? Mají r'n'b více v krvi než Češi?

Řekla bych, že ano. Rozhodně je na Slovensku více producentů, kteří tuto hudbu dělají.

Před pěti lety v souvislosti s "Flashbackem" jste uvedla, že "dnešní doba je přehlcena moderní hudbou s elektronickými prvky, občas jsou to závody. Proto jsem si říkala, že udělám něco se živými nástroji na pohodu a pro radost". Aktuální kolekce je asi pravý opak, ne? Změnila jste tedy názor?

Je to určitý vývoj. Minulá deska byla přesně tohoto typu, takto jsme to cítili a chtěli. Domluvili jsme se na tom s vydavatelstvím. Novinka je moderní a je dělaná jinak. Je to v podstatě opak.

Před jejím vydáním vyšlo několik singlů, které se do finálního tracklistu nedostaly. Nezapadly konceptem, nebo mají svůj život?

Vybírali jsme si z písniček ty nejlepší, proto tam ty jiné nejsou.

Na albu je poměrně dost hostů včetně vaší sestry, švagra, ale třeba i bývalého přítele Bena Cristovao. Jakou měrou se podíleli na písních? Nebo přišli vždy jen k hotovému?

Moje ségra a její přítel jsou taky producenti umělci. Napsali asi tři songy, buď to byly texty nebo texty s melodiemi. Byli výraznou součástí cédéčka, hodně jsem to s nimi konzultovala a oni ho tvořili společně s námi.

S Benem jste před jedenácti lety nazpívali song "Chci". Jak se vám spolupracovalo nyní?

Teď to bylo jiné. Jsme dva dospělí lidé, kteří si už něčím v životě prošli. Bylo fajn si popovídat o muzice, názorech na hudbu, pustit si nějaké věci. Vidět, jak druhý tvoří, kam se posunul. Byla to jedna z nejmilejších spoluprací, opravdu.

Píseň "Něco víc" se dočkala i klipového zpracování. Jaké máte zatím ohlasy?

Krásné. Jsem hrozně ráda, že jsme potěšili naše fanoušky, že se jim toto spojení tak strašně zalíbilo, že jako první klip po dlouhé době byl právě song s Benem.

Monika Bagárová
© Lukáš Kimlička
Na nové studiovce také poprvé nezpíváte anglicky. Čím to, že nakonec u vás zvítězila čeština, potažmo slovenština?

Pochopila jsem, že je to hezký a že to sem patří. Že takhle můžu být nejblíž svým fanouškům.

Jmenuje se "Silnější" - prý jste oslovila i fanoušky, aby vám pomohli s názvem. Co je na tom pravdy?

Je to pravda a hrozně mě překvapilo, jak mě znají a jakým směrem všechny ty názvy vedly. A to slyšeli pár úryvků songů, které jsem dávala do storýček. Všechny se točily kolem slov a spojení jako silná, nová etapa, láska. Názvy často vedly tam, kam jsem chtěla a kde jsem to čekala. Mám skvělý fanoušky.

Cítíte se opravdu být silnější, jak titul říká?

Ano. Cítím se tak i proto, že jsem máma a protože jsem si v životě něčím prošla. Jsem tady a jsem šťastná.

Co pro vás vlastně toto album znamená?

Start. Nový start. Nová hudba. Nová já. Láska, radost, úsměv. To, že chci zase naplno znovu tvořit a být vám blízko.

V čem je ještě jiné oproti předchozí tvorbě?

Zpívám o svém životě a svých zkušenostech. Jsem starší, něco jsem si prožila, takže je mnohem víc ze života.

Před časem jste ještě s Honzou Bendigem nazpívala duet "Město" k reality show Praha - den & noc. Kolikátá je to vaše společná píseň? Nenapadlo vás udělat dohromady i desku? Koukala jste pak na tuto show, nebo to nazpíváním pro vás skončilo?

Je to náš třetí společný singl. Vůbec jsem to neviděla. Řešili jsme a konzultovali celý projekt. Když nás tenkrát oslovili, chtěli jsme samozřejmě vědět, o čem to je, co to přesně obsahuje. Přišlo mi to jako fajn nápad, super pro mladé lidi, ale neměla jsem vůbec čas to vidět, takže možná je na čase to udělat. O společném albu zatím neuvažujeme, ale určitě plánujeme další songy.

Je začátek roku. S čím do něj jdete? Co máte v plánu?

Chci, ať je to na klid, na pohodu, chci mít radost ze života a čas na hudbu. Chci dělat, co mě dělá šťastnou ve všech směrech.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Na okraj: Vážně může v O2 areně koncertovat každý? (22.11.2023 15:00)
- Monika Bagárová se pokusí vyprodat O2 arenu (19.11.2023 17:28)
- Video: Martina Pártlová s Monikou Bagárovou vzpomínají na to, "Co bylo za nás" (13.09.2023 17:12)
- Monika Bagárová a Tomi Popovič vydávají duet "Karma" o toxické lásce (25.08.2022 17:25)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Video: Slza a Monika Bagárová v "Červáncích" mile vzpomínají na léto (11.10.2021 12:31)
- Video: Monika Bagárová a Markéta Konvičková provokativním vizuálem "Zůstaň tu se mnou" zakrývají prázdnotu písně (17.01.2019 08:46)
- Rozhovory: Monika Bagárová - Nejsem typ zpěvačky s obrovským hlasem (13.11.2017 09:00)
- Monika Bagárová posílá fanouškům svůj "Flashback" (25.10.2017 10:02)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu