Podivuhodná exkurze do dějin blues

09.07.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Vynikající didaktická pomůcka, historie blues na stříbrných kotoučích. Tak by se dalo charakterizovat dvojalbum "The Story Of The Blues", zvukový doplněk ke stejnojmenné knize a po čertech našlapaná sbírka báječné muziky. Pojďte s námi na malou exkurzi. Začneme pěkně dávno!
9/10

Různí - The Story Of The Blues

Skladby: Disk 1 - Yarum Praise Songs - Fra- Fra Tribesman, Stack O'Lee Blues - Mississippi John Hurt, Travelin' Blues - Blind Willie McTell, Stone Pony Blues - Charley Patton, Black Snake Moan - Blind Lemon Jefferson, Pigmeat - Leadbelly, Broken Yo-Yo - Texas Alexander, Broke And Hungry Blues - Peg Leg Howell, It Won't Be Long Now - Barbecue Bob & Laughing Charley, Georgia Crawl - Hennry Williams & Eddie Anthony, Dangerous Woman - Mississippi Jook Band, Gator Wobble - Memphis Jug Band, In The House Of Blues - Bessie Smith, Shake It Down - Lillian Glinn, Pratt City Blues - Bertha 'Chippe' Hill, What It Takes To Bring You Back - Butterbeans & Susie, Midnight Hour Blues - Peetie Wheatstraw, East St. Louis Blues - Faber Smith & Jimmy Yancey, Good Whiskey - Peetie Wheatstraw, W.P.A. Blues - Casey Bill Weldon & Black Bob, Sorry Feeling Blues - Bo Carter, Little Queen Of Spades - Robert Johnson, Parchman Famr Blues - Bukka White, Me And My Chauffeur Blues - Memphis Minnie; Disk 2 - I Want Some Of Your Pie - Blind Boy Fuller & Sonny Terry, Million Lonesome Women - Brownie McGhee, Wild Cow Moan - Joe Williams & Sonny Boy Williamson, All By Myself - Big Bill Broonzy, Roll'em Pete - Joe Turner & Pete Johnson, Bad Headed Woman - Lightin' Hopkins, You Shook Me - Willie Dixon, Mannish Boy - Muddy Waters, She Caught The Katy And Left Me A Mule To Ride - Taj Mahal, I Ain't Supersititious - Jeff Beck Group, Killing Floor - The Electric Flag, One Good Man - Janis Joplin, Black Magic Woman/Gypsy Queen - Santana, Highway 61 Revisted - Johnny Winter, Texas Flood - Stevie Ray Vaughan & Double Trouble, Dangerous Mood - Keb' Mo', Cry A While - Bob Dylan, Ride On - Little Axe
Celkový čas: 72:49 a 74:09
Vydavatel: Sony Music / Bonton
V roce 1969 poprvé vyšla kniha Paula Olivera s názvem "The Story Of The Blues", obrazová publikace popisující zejména afroamerické kořeny soudobé moderní hudby a portrétující bluesové zpěváky, průkopníky a tvůrce pozdějších standardů. Knihu doplňovala i stejnojmenná vynilová kolekce, která nyní vychází doplněna o několik bonusových nahrávek na dvou stříbrných plackách. "The Story Of The Blues" je nádhernou sbírkou starobylých skvostů k příjemnému poslechu i bohatou databází dat k zevrubnému studiu blues. Můžeme na ní obdivovat i její ryze sběratelskou hodnotu danou vzácnými nahrávkami z úsvitu moderní populární hudby. Tohle není obyčejný spotřební produkt na jedno použití.

Nejdůležitějším a nejsilnějším pocitem vyplývajícím z poslechu této košaté antologie je poznání, že blues je prazákladem téměř všeho, co i dnes v populární hudbě za něco stojí. Je to proto, že určujícím elementem poctivé hudby je upřímné vyjádření pocitu? Nelze podezírat autory prvních bluesových nahrávek (na desce je nejstarší z roku 1926!) z komerčního kalkulu - lze jen ohromeně poslouchat procítěné dřevní písně za nejjednoduššího doprovodu, vyjádření trudného životního údělu nebo popis konkrétních životních situací. Pozoruhodný a rozsáhlý průvodní text v bookletu nezapomíná na sociální pozadí blues a popisuje jeho vývoj v souladu s konkrétními událostmi ve Spojených státech.

V několika kapitolách můžeme seznat, jak nová černá hudba pomalu pronikala, obrazně řečeno z plantáží do měst, z ulic do sálů a z jihu na sever až do Chicaga. Tato cesta blues neskončila ani po druhé světové válce, jen se začala více klikatit a mířit do míst, kde by to jeden ani nečekal. Původní seznam skladeb končí v době, kdy se rodí rock and roll a bonusové skladby pak ilustrují rozmanitost různých forem blues až do dnešních dnů (jen malinká poznámka - snad by nebylo od věci zařadit více ukázek bílého britského blues). Dnes již můžeme říci, že blues má za sebou století a pořád je to životaschopná muzika oslovující miliony lidí na celém světě.

Blues je nejlepším příkladem demokracie v hudbě, neohlíží se na žádné zábrany, překonává národnostní a rasové rozdíly (ale opět zdůrazněme, že je to původem afroamerická muzika). Nesmíme zapomenout i na odkaz dnešní moderně, protože bez blues by současná populární hudba vypadala úplně jinak. Blues bylo kmotrem rokenrolu, r’n’b i hiphopu. Blues má už v názvu smutek, ale je tu od toho, aby se lidé se smutkem vypořádali. "The Story Of The Blues" je léčivým extraktem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY