Po půl století trvajícím boji získal John Fogerty zpět publikační práva své kapely Creedence Clearwater Revival

15.01.2023 11:51 - Jiří V. Matýsek | foto: John Fogerty

Celá řada muzikantů v nedávné době prodala svá publikační a autorská práva, ve většině případů za velmi slušný finanční obnos. Učinili tak třeba členové Genesis nebo Bob Dylan. Jsou ale i tací, kteří své písně neprodávají, ale naopak kupují, jakkoliv paradoxně to může znít. Mezi ně patří i John Fogerty, lídr formace Creedence Clearwater Revival. Tomu se po vleklé, padesátileté snaze podařilo získat kontrolu nad globálními publikačními právy k písním vlastní kapely. Majoritní podíl koupil od společnosti Concord.

"Od ledna už mi zase patří moje skladby," napsal muzikant na Twitteru. "Upřímně, je to něco, v co jsem už nedoufal. Po padesáti letech jsem se znovu setkal se svými písněmi. Můžu také mluvit do toho, kdy a jak budou použity. To je něco, co jsem, až do letošního roku, dělat nemohl."

Společnost Concord získala diskografii kapely v roce 2004, kdy odkoupila společnost Fantasy Records, vlastněnou zesnulým hudebním a filmovým magnátem Saulem Zaentzem. Ten práva získal v roce 1980 (od roku 1968 byli CCR pod jeho vydavatelstvím), získané peníze využíval i pro financování svých filmových trháků, mj. děl Miloše Formana "Přelet nad kukaččím hnízdem" a "Amadeus".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY