Smack odpaluje další Molotow a komentuje prezidentské volby

13.01.2023 15:27 - Jaroslav Hrách | foto: archiv Smacka

Pražský rapper Smack zveřejnil den před prezidentskými volbami nový videoklip ke skladbě "Molotow 2". "Před námi další Sofiina volba," navazuje v ní na jedničku ("Molotow" z desky "Chimera 3"), kde explicitně kritizoval české politiky a politiku obecně. Při loňském předávání cen Anděl předvedl značnou odvahu, když na férovku odpálil "Molotow" naživo ve veřejnoprávní televizi.

Dvojka se od jedničky liší jen ve sdělení. Vynikající hudební podklad, pod kterým je podepsaný producent Moongose, je stejný. To samé platí i o konceptu syrového videoklipu, který měl na starosti Andreas Gold. Video sice není nikterak objevné, nicméně jeho role je v kontextu skladby spíš sekundární.

"Ať vyhraje kdokoliv, je to prohra / ať vyhraje kdokoli, je to jedno / stejně je to jenom loutka / nahraditelnej podobnejch je tam spousta," glosuje pražský umělec k aktuální prezidentské volbě, na kterou je v posledních dnech upřena veškerá mediální pozornost. Je sympatické, že je Smack jedním z mála českých rapperů, který nepodporuje status quo a nebojí se kritizovat současný systém, byť s ním řada obhájců demokracie nemusí souhlasit. Samozřejmě je na každém z nás, zda se Smackem souhlasíme či nikoli, nicméně je dobře, že ve veřejném prostoru mohou zaznívat i odlišné názory.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY