"nevěříme na žádný spasitele" - musicserver.cz">

Ondřej Galuška zpívá ve sci-fi klipu "Největší zátěž", že už "nevěříme na žádný spasitele"

11.01.2023 18:49 - Honza Průša | foto: Jakub Čermák

Ondřej Galuška vydal v minulém roce fenomenální desku "Stručný úvod do filosofie marnosti". Zároveň připravuje stejnojmennou knihu a už tento čtvrtek 12. ledna vše pokřtí v pražské Malostranské besedě spolu s hostujícím Kittchenem, zahrát by si měli i jeho domovští Eggnoise. I proto nyní do světa vypustil krásný klip Jakuba Čermáka k úvodní písni alba "Největší zátěž", v níž hostují James Harries a Ondřej Kopička.

Text skladby, ostatně jako celá deska, má silné filozofické pozadí. Galuška to vysvětluje následně: "Název písně je převzat z aforismu Friedricha Nietzscheho, ve kterém se objevuje myšlenka věčného návratu. Rozhodovali bychom se v životě jinak s vědomím, že se vše bude donekonečna opakovat? Podobně 'tíživá' je i představa absolutní svobody a odpovědnosti jedince ve francouzském existencialismu, která v písni zaznívá vysamplovaným hlasem filosofa Miroslava Petříčka. Obě představy se zároveň pojí s odmítnutím vnějších autorit a 'spasitelů'."

Jakub Čermák, který v minulém roce vydal také nádhernou desku "Všechno nejlepší" a pro Ondru teď natočil ke skladbě video, dodává: ""Umístit zpívajícího filosofa Ondru Galušku do kulis staromódního sci-fi? Kdo by odolal. Už při prvním poslechu tohohle silnýho songu o tíze zodpovědnosti, která se nutně váže k zázraku svobody, jsem měl před očima obraz nějakého hemžení, lidí-červů pod drobnohledem božího oka, proto-lidí na konkurzu o vyvázání ze světa idejí, i pocit napětí, pnutí mezi sebe-výmluvou davu a sebe-artikulací jednotlivce. Dav individualit, na který kritickým okem shlíží démoni. Něco z toho se snad do klipu dostalo. Ondra se zahemžil zdatně!"

Video i písnička spolu propojují tu stísněnou atmosféru a náladu, které text přináší, a vybízejí k zamyšlení nad tím, o co teda vlastně stojíme, kam směřujeme a proč to všechno děláme. Je vzrušující se tím zabývat a tento klip k tomu může být vhodným katalyzátorem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY