Český albový žebříček prozrazuje, že pod vánočními stromečky bude nejčastěji deska Kabátu

22.12.2022 08:00 - Josef Martínek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Výsledky albového žebříčku ve vánočním týdnu jsou každoročně spolehlivým indikátorem toho, jaký hudební dárek se pod českými stromečky objeví nejčastěji. Letos vyhráli Kabát s albem "El Presidento". Svátečního ducha v rádiích udržuje Ewa Farna s hitem "Vánoce na míru".
Ewa Farna - Vánoce na míru
© EWOlution
RÁDIA - Minule vystřelila Ewa Farna o jednačtyřicet příček nahoru a nečekaně nabyté prvenství nyní dokázala zopakovat. "Vánoce na míru" se tedy stávají v éteru nejúspěšnější sváteční písničkou roku 2022, a to i přesto, že singl vyšel již před pěti lety. Jeho poselství však tento rok vyniká silněji než kdy jindy. O tom, že vánoční klasiky jdou u posluchačů skutečně na dračku, svědčí i pohled do paralelního žebříčku digitálních singlů - tomu vévodí Mariah Carey s "All I Want For Christmas Is You" a bronz bere "Last Christmas" od Wham!.

Značně nestabilní je v posledních týdnech postavení songu "Numb" od Marshmello a Khalida. Po čtyřech kolech strávených v top desítce (ve dvou případech na třetím místě) se minule razantně propadl až na čtyřiadevadesátou příčku. Nyní se však zase vyšvihl zpět na stupně vítězů, dvojkou dokonce vylepšuje svoje maximum.

Chinaski se naopak těší stálé přízni dramaturgů. Píseň "Měl bych si boty zout" z letošní desky "Frihet" se v top trojce drží už osm týdnů v řadě. Třikrát byla první, čtyřikrát druhá a nyní poprvé vystoupala na bronzový podstavec.

Novinky se tentokrát krčí až hluboko ve druhé polovině hitparády. Nejlépe dopadla ta od italských Måneskin - "The Loneliest" najdeme na čtyřiasedmdesáté řádce. Číslo osmdesát tři si přisvojila kanadská zpěvačka Laurell se songem "Love It".

Domácí novinkovou stopu obstarali LinaKaro, KennyRough a Robin Mood ve společném tracku "Crazy In Lust", který začíná jako osmdesátý pátý nejhranější. Voxel a jeho žena eM. vstupují do rádiového vysílání se sváteční skladbou "Vánoce přicházejí" za pět minut dvanáct, patří jim devadesáté šesté místo.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Ewa Farna - Vánoce na míru
  2. Marshmello feat. Khalid - Numb
  3. Chinaski - Měl bych si boty zout
  4. Lewis Capaldi - Forget Me
  5. Mirai - Vedle tebe usínám
  6. Alvaro Soler feat. Topic - Solo para ti
  7. Sandro Cavazza - The Days
  8. Nico Santos - Weekend Lover
  9. Kamrad - I Believe
  10. David Guetta feat. Bebe Rexha - I'm Good (Blue)


 Kabát - El Presidento
© Kabát
ALBA - Třikrát za sebou kralovali Yzomandias a Nik Tendo se společným počinem "Kruhy & vlny" albovému žebříčku, ve vánočním týdnu se však na vrchol vrátila skupina Kabát s deskou "El Presidento". Ta se na předních místech pohybuje už deset týdnů, během nichž pouze dvakrát chyběla na stupních vítězů. Na nejvyšší pozici se tepličtí rockeři podívali celkově potřetí, tentokrát jim nepochybně pomohlo i všudypřítomné shánění vánočních dárků. Dá se předpokládat, že právě jejich cédéčko bude letos na Štědrý večer tím nejčastěji darovaným.

Stříbrné umístění uhájil Viktor Sheen. S "Příběhy a sny" přeskočil český rapper s kazašskými kořeny zmíněnou minule vítěznou dvojici. Čtyřku si uzmul Calin zásluhou nahrávky "POPSTAR" a do top pětky se vydrápal i Michael Bublé se sváteční trvalkou "Christmas".

Nejvýše umístěnou novinku má na svědomí slovenská interpretka Sima, která svou čtvrtou studiovku pojmenovala neskromně - "Masterpiece". Čeští posluchači ji ocenili dvanáctou příčkou. Do top dvacítky se vměstnala i stálice domácí blues-rockové scény Krausberry, která je právě dvacátá s deskou "Poslední nádražák", vydanou po dlouhých patnácti letech.

Dalším zástupcem slovenské scény se stává Saul, který s titulem "Chaos, Vtedy a Teraz" boduje na jednadvacítce. Vánoční náladu pomůže ze třiaosmdesátého místa posluchačům utužit "Christmas Album" od hobojisty Viléma Veverky, sopranistky Patricie Janečkové a Ultimate W Bandu. Jednadevadesátku si nárokuje Pokáč se svým živákem nazvaným "PokáčovO2 arena".

Top 10 - alba:
  1. Kabát - El Presidento
  2. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  3. Yzomandias & Nik Tendo - Kruhy & vlny
  4. Calin - POPSTAR
  5. Michael Bublé - Christmas
  6. Rest & DJ Wich - Tlak
  7. Metro Boomin - Heroes & Villains
  8. Viktor Sheen - Černobílej svět
  9. Taylor Swift - Midnights
  10. Viktor Sheen - Barvy

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 50. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY